Expert CDU chce na německé hranice vyslat armádu. Pomoci mají i drony

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/ap

Německo by kvůli přílivu uprchlíků mělo k zajištění bezpečnosti svých hranic s Rakouskem a Českou republikou nasadit armádu, prohlásil bezpečnostní expert vládnoucí Křesťanskodemokratické unie (CDU) Henning Otte. Armáda by měla k ochraně hranic využívat bezpilotní letouny, vrtulníky a radary, dodal.

„Abychom zabránili nekontrolovanému překračování hranice z Rakouska a České republiky do Německa, je zapotřebí na hranicích zavést komplexní bezpečnostní opatření,“ řekl v úterý člen obranného výboru Spolkového sněmu Otte listu Cellesche Zeitung.

Federální a státní policie jsou v současnosti maximálně vytíženy a měly by dostat technickou podporu armády v souladu s článkem 35 německé ústavy, domnívá se poslanec z Křesťanskodemokratické unie premiérky Angely Merkelové.

Otte připomněl nasazení příslušníků Bundeswehru v souvislosti se summitem G8 v německém Heiligendammu v roce 2007. „Co bylo možné v Heiligendammu, musí být možné i v Bavorském lese,“ konstatoval Otte.

Podle něj by měly být hranice monitorovány s pomocí radarů, vrtulníků a bezpilotních letounů, aby se zabránilo nelegálním průnikům migrantů na německé území.