Fed zvažoval řadu možností, jak podpořit ekonomiku

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: ctk

Americká centrální banka (Fed) na posledním zasedání svého měnového výboru zvažovala řadu možností, jak podpořit slábnoucí ekonomiku. Ukázal to zápis z jednání, který dnes Fed zveřejnil. Centrální bankéři zvažovali i bezprecedentní krok navázat očekávaný vývoj úrokových sazeb na specifickou míru nezaměstnanosti. Po zveřejnění zprávy zrychlily růst ceny ropy, zatímco dolar oslabil.

Fed se nakonec dohodl na kompromisu, který spočívá v tom, že centrální banka bude základní úrok držet blízko nuly minimálně do roku 2013. S tímto návrhem ale nesouhlasili hned tři členové měnového výboru, což potvrzuje, že v rámci Fedu nepanuje shoda v tom, jak ekonomice pomoci. Činitelé Fedu zároveň připustili, že výhled americké ekonomiky se od posledního zasedání měnového výboru prudce zhoršil.

„Účastníci zaznamenali zhoršení podmínek na trhu práce, slabší výdaje domácností, pokles spotřebitelské i podnikatelské důvěry a pokračující potíže na trhu bydlení,“ píše se v zápise. Ten bývá vždy zveřejněn až s několikatýdenním odstupem, trhy ale zápisům zvlášť v poslední době věnují značnou pozornost.

Zápis z jednání zřejmě vrací do hry názor, že Fed ještě zváží třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, i když řada analytiků mu z různých důvodů velkou šanci na úspěch nedává. Při kvantitativním uvolňování Fed nakupuje státní dluhopisy, a to za peníze, které si k tomuto účelu natiskne. Tím oslabuje hodnotu dolaru, který také v reakci na obsah zápisu smazal zisky vůči euru.

„Tímto se jednoznačně zvyšuje pravděpodobnost dalšího uvolnění měnové politiky na schůzce měnového výboru, která bude 20. září,“ řekl v reakci na zápis hlavní analytik makléřské společnosti Forex.com Brian Dolan. „Jestliže si více členů výboru přálo důraznější podporu ekonomice, pak to znamená, že Fed přijde s dalším opatřením,“ dodal.

Fed na zasedání měnového výboru 9. srpna de facto přiznal, že pomalejší růst ekonomiky z prvního pololetí už nelze považovat za přechodný jev. Naopak je pravděpodobné, že ekonomika se bude se slabým růstem potýkat i v nadcházejících měsících.

Americká ekonomika v současné době roste tempem jednoho procenta ročně, což je mnohem méně, než se čekalo. Je to i výrazně pod průměrným tempem, jehož ekonomika v období po recesi zpravidla dosahuje. Situace dokresluje i slabý trh práce, kde se míra nezaměstnanosti už dlouho drží nad hranicí devíti procent.