Trumpovi muži. Jaká by mohla být nová americká vláda

Bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani na republikánském nominačním sjezd

Bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani na republikánském nominačním sjezd Zdroj: CC BY SA 3.0: Gage Skidmore via Wikimedia Commons

Donald Trump
Donald Trump
Oslava Trumpovy výhry
Donald Trump
Rapublikáni a figurína Donalda Trumpa
26
Fotogalerie

Donald Trump má několik týdnů na to, aby sestavil svůj kabinet. Zkušenosti z politiky má prakticky nulové a na výběru tak záleží mnohem více než u jeho předchůdců. Mluví se o zkušených politicích i méně známých jménech. Už teď je ale jasné, že Trump bude vybírat především mezi konzervativními muži.

Do Bílého domu se Trump podívá druhý den po vítězství, ale jen na skok. S Barackem Obamou si promluví o detailech jejich střídání. Budoucí americký prezident získá několika milionový rozpočet a přístup do ústředí, které má pomoci s předáním moci.Poté ho čeká několik týdnů, ve kterých musí se svými spolupracovníky zaplnit 4000 volných pozic, které se uvolní s odchodem Obamova týmu. Skutečně vládnout Trump začne po inauguraci 20. ledna.

Hledání vlády

Jen dva dny po Trumpově zvolení se objevují zprávy, že má velký problém najít experty, kteří by pro něj chtěli pracovat především v oblastní tajných služeb a domácí bezpečnosti.

 

Politicky nezkušený Trump se pravděpodobně bude muset na svůj kabinet spoléhat mnohem více než ostřílený politik Barack Obama. Proto je výběr kabinetu klíčový a může silně ovlivnit směřování budoucí politiky USA.

Trump sliboval skoncovat se zkorumpovaným politickým establishmentem. Po lidech se i proto musí rozhlížet i v kruzích, které nejsou s politikou spojovány. Mezi možnými adepty se objevují následující jména.

Forrest Lucas (74)

O zakladateli společnosti Lucas Oil, která vyrábí ropné produkty, se uvažuje jako o ministru vnitra.

Harold Hamm (70)

Do čela ministerstva energetiky by se mohl postavit podle informací Reuters šéf firmy Continental Resources Harold Hamm. 

Steven Mnuchin (54)

Bankéř, filmový producent, který pracoval dlouhá léta v Goldman Sachs a jako vedoucí financí už pracoval pro Trumpa během prezidentské kampaně. Mohl by být ministrem financí.

 

Rudy Giuliani (72)

Bývalý starosta New Yorku je právník a obchodník a během kampaně byl velmi loajální. Je pravděpodobné, že se stane ministrem spravedlnosti, nebo ministrem vnitřní bezpečnosti USA.

Newt Gingrich (73) 

Bývalý předseda sněmovny reprezentantů je dobrý řečník. Trumpa v kampani podporoval, přestože prohlásil, že se chová jako nevrlé dítě.

Bob Corker (64)

Senátor Bob Corker v současnosti působí jako předseda senátního výboru pro mezinárodní vztahy.

 

Chris Christie (54) 

Politik, který Trumpa podporoval a nyní je také ve vedení týmu, který připravuje předání prezidentského úřadu, by se mohl stát ministrem spravedlnosti. 

Michael Flynn (58)

Generál v penzi Michael Flynn už radil Trumpovi v otázkách zahraniční politiky a mohl by se stát významným poradce v oblasti bezpečnosti. Jeho jmenování by ale musel schválit Kongres, protože kandidát na tento úřad musí stát nejméně sedm let mimo armádu. Flynn přitom z ozbrojených složek odešel v roce 2014. Podle BBC by se tento generál také mohl stát Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti.

Ben Carson (65)

Konzervativní politik a bývalý neurochirurg a Trumpův soupeř z primárek by se mohl stát ministrem zdravotnictví či školství. Jeff Sessions Už nyní patří tento senátor za Alabamu k hlavním Trumpovým poradcům. Uvažuje se o něm údajně jako o možném ministrovi obrany nebo zahraničí. 

Kristína Paulenková

Autorka je členkou redakce nového zpravodajského webu Info.cz