Formalita - Jednotné Rusko oznámilo jméno kandidáta na prezidenta

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruská vládnoucí strana Jednotné Rusko včera večer na své internetové stránce oficiálně oznámila, že jejím kandidátem pro prezidentské volby v březnu příštího roku je dosavadní premiér Vladimir Putin. V poselství ruskému lidu u příležitosti prosincových parlamentních voleb strana vyzývá občany, aby volili její kandidáty. Zároveň ujišťuje, že si je jistá vítězstvím.

Kandidatura Putina není pro nikoho překvapením, protože už od 24. září, kdy ho do prezidentské funkce navrhl nynější prezident Dmitrij Medveděv, nikdo v Rusku nepochybuje, jaký výsledek prezidentské volby v březnu příštího roku přinesou. „Chceme pro naši zemi štěstí a nedovolíme, aby se jí zmocnili ti, kdo ji chtějí zničit a kdo klamou lidi svými prázdnými a nerealistickými sliby,“ dodalo Jednotné Rusko v prohlášení.

Ve skutečnosti Jednotné Rusko bude muset oznámit kandidaturu Putina formálně ještě jednou, až bude koncem listopadu oficiálně vyhlášeno datum konání prezidentských voleb.

Skoro měsíc už je v Rusku zcela jasné, že nynější prezident Medveděv si po prezidentských volbách vymění s Putinem místo. Po provedených ústavních změnách a po prodloužení prezidentského mandátu to teoreticky může znamenat, že devětapadesátiletý Putin zůstane v nejvyšší státní funkci v Kremlu až do roku 2024.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.