Francie nedodá Rusku lodě Mistral. Kvůli ukrajinské krizi

Výsadková loď třídy Mistral

Výsadková loď třídy Mistral Zdroj: CTK

Francie prozatím nedokončí chystané předání první ze dvou moderních výsadkových lodí třídy Mistral, které si objednalo Rusko. Francouzský prezident François Hollande kontrakt kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi pozastavil. Francouzský krok hned uvítaly NATO a Spojené státy. Paříž kvůli kontraktu čelila v Evropské unii a ze strany USA rozsáhlé kritice. Moskva v reakci uvedla, že změna je nepříjemná, ale ne tragická.

„Rozhodnutí bylo přijato začátkem týdne. Kontrakt je odložen až do listopadu. V tu dobu uvidíme, zda jsou nějaké finanční dopady,“ citovala agentura AFP jistý francouzský diplomatický zdroj. Francii by podle něj mohlo zrušení smlouvy stát miliardu eur (asi 28 miliard korun).

Náměstek ruského ministra obrany Jurij Borisov prohlásil, že nedodání lodí by pro vyzbrojování ruských sil nebylo tragédií. „Samozřejmě je to ale nepříjemné a vnáší to určité napětí do vztahů s našimi francouzskými kolegy,“ řekl podle AFP ruský představitel.

Paříž se k dnešnímu kroku rozhodla přesto, že se dosavadní embargo Evropské unie na import a export zbraní a souvisejícího materiálu z Ruska a do Ruska se nevztahuje na již podepsané smlouvy, a netýká se tedy francouzského prodeje výsadkových lodí Mistral Rusku.

Na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize Francie slíbila Rusku dvě lodě Mistral a obdržela vysokou finanční zálohu. První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní mají po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď měla být připravena v roce 2015.

Francie o dodávku stojí, nechce vracet miliardu eur

Hollande ještě koncem července tvrdil, že první Mistral bude dodán určitě. „Rusové zaplatili. Museli bychom jim vrátit 1,1 miliardy eur (30,2 miliardy korun), kdybychom loď nedodali,“ vysvětlil tehdy nejvyšší francouzský představitel. Uvedl, že až dodávka druhé francouzské válečně lodi řady Mistral ruské armádě bude záviset na dalším postoji Moskvy v ukrajinském konfliktu.

Agentura AP si všímá, že Paříž změnila postoj krátce před čtvrtečním zahájením summitu NATO a po měsících zahraničních tlaků.

Loď Mistral ve francouzském ToulonuLoď Mistral ve francouzském Toulonu | CC BY-ND 2.0: dmytrok via Flickr

NATO postoj Francie podle agentury DPA již přivítalo. „Jsem si jistý, že řada spojenců to bude považovat za dobré rozhodnutí,“ citovala DPA nejmenovaného vysokého představitele Severoatlantické aliance. „Možná to budou všichni spojenci vnímat jako správné rozhodnutí.“

USA vítají toto „moudré rozhodnutí“ Francie, reagovala na oznámení Paříže mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová.

„Dobré rozhodnutí a ve správnou chvíli,“ uvedl lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs. „Vítáme francouzské rozhodnutí, které odpovídá zájmům Litvy. Posílení ruské vojenské síly by mohlo ohrozit bezpečnost Litvy,“ řekl litevský ministr obrany Juozas Olekas.

Předmět sporu od začátku ukrajinské krize

Plánovaná dodávka lodí vzbuzuje od začátku ukrajinské krize napětí mezi Paříží a jejími spojenci. Americký prezident Barack Obama opakovaně vyjádřil znepokojení, že takový kontrakt podle něj pokračuje v době, kdy Rusko anexí Krymu porušilo mezinárodní právo. Otevřeně proti dodávce francouzských vojenských lodí Rusku se vyjádřilo například i Polsko.

Ruský prezident Vladimir Putin začátkem června varoval Francii, že zrušení kontraktu by vedlo nejen k zaplacení penále ze strany Francie Moskvě, ale také by poškodilo budoucí spolupráci obou zemí v oblasti technické a vojenské spolupráce. Dodal, že Rusko je pro podepsání i dalších podobných kontraktů s Francií.

Plavidla třídy Mistral jsou víceúčelová a mohou přepravovat vrtulníky a tanky. Smlouva o jejich dodání byla uzavřena v červnu 2011.