Francie otevřela první centrum, které má podchycovat radikalizaci muslimů

Stoupenci Islámského státu

Stoupenci Islámského státu Zdroj: ctk

V Bordeaux se v rámci boje proti islámskému terorismu otevřelo první oficiální středisko na potírání radikalizace muslimů ve Francii. Budování podobných center, která existují například v Belgii, slíbila vláda po loňských útocích džihádistů v Paříži. Informovala o tom dnes na svém webu francouzská zpravodajská stanice BFMTV.

Odborníci Capri (Centre d’action et de prévention contre la radicalisation des individus - Středisko akce a prevence proti radikalizaci osob) mají odhalovat potencionální kandidáty na džihád a působit na ně. Tým tvoří hlavně psychologové, psychiatři a islámští duchovní. Budou se snažit přesvědčit radikalizující se muslimy, že postoje a činy islamistů jsou nesprávné a odporují islámské víře.

„Moralizovat by bylo kontraproduktivní. Raději se pokusíme vzbudit jejich kritického ducha a ukázat jim, jak je jejich vize islámu nesourodá. Máme hrozně osob, které konvertovaly (k islámu), buď vlivem svého okolí či internetu,“ řekl BFMTV muslimský teolog a člen vedení střediska Capri Fouad Sammadi.

„Radikalizace má různé příčiny. Zde se zabýváme všemi. Náš postoj k tomuto jevu je globální,“ shrnuje poslání centra jeho oficiální mluvčí a zástupce starosty Marik Fetouh. Středisko v západní Francii se od svého sobotního otevření začalo podle portálu BFMTV zabývat dvacítkou případů.