Francouzi uctili památku obětí, pochodu v Paříži se zúčastní až milion lidí

Statisíce Francouzů uctily památku obětí teroristických útoků.

Statisíce Francouzů uctily památku obětí teroristických útoků. Zdroj: ctk

Statisíce Francouzů uctily památku obětí teroristických útoků.
Statisíce Francouzů uctily památku obětí teroristických útoků.
Statisíce Francouzů uctily památku obětí teroristických útoků.
Statisíce Francouzů uctily památku obětí teroristických útoků.
Statisíce Francouzů uctily památku obětí teroristických útoků.
7
Fotogalerie
Téměř 700 tisíc lidí vyšlo do ulic řady měst po celé Francii, aby uctili památku obětí teroristů, kteří v posledních třech dnech zabili v oblasti Paříže 17 lidí. Účastníci poklidných pochodů dali najevo jednotu země čelící bezprecedentnímu teroristickému nebezpečí. Akce předcházely nedělnímu shromáždění v Paříži, jehož se má zúčastnit na milion lidí včetně řady vedoucích evropských představitelů.

Mezi největší manifestace patřil podle agentury AFP pochod ve městě Toulouse na jihozápadě Francie, kde vyšlo do ulic více než 80 tisíc lidí. V nedalekém městě Pau se podle místní radnice sešlo téměř 40 tisíc lidí, kteří v tichém průvodu prošli centrem města. Početná skupina studentů uvnitř shromáždění nesla nad hlavou nápis 'My všichni jsme Charlie', vyjadřující sympatie s redakcí týdeníku Charlie Hebdo, kde rukou teroristů zemřelo 12 lidí. „Je to krásné a má to smysl, nesmírnou hodnotu,“ řekl o shromáždění starosta Pau François Bayrou.

Ve druhém největším francouzském městě Marseille manifestovalo 45 000 účastníků. Nad zástupy se objevovaly transparenty s nápisy jako „Za demokracii, rovnost a svobodu, bojujme všichni proti fašismu“ nebo „Nebojíme se“.

Desítky tisíc lidí se daly na pochod i ve městech Orléans, Nantes či Besançon. Ve třistapadesátitisícovém Nice na jihovýchodě země se pochodu podle policie zúčastnilo nejméně 23 tisíc lidí. Na znamení jednoty obyvatel Francie položili věnec k uctění památky obětí teroristů zástupci všech náboženství včetně islámu.

Pochody předcházejí nedělní pařížské manifestaci, jejíž organizátoři očekávají účast až milionu lidí. „Bude to jedinečná manifestace… jež má ukázat sílu a důstojnost obyvatel Francie, kteří vykřičí svou lásku ke svobodě a toleranci. Přijďte!“ vyzval dnes Francouze premiér Manuel Valls.

Dorazí i Merkelová

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve vyzval obyvatele, aby zůstali ostražití, neboť země stále čelí riziku. Ostrahu oblasti metropole, kterou hlídají tisíce policistů, posiluje během obou víkendových dnů dalších 500 vojáků, čímž vzroste jejich počet na 1350. Francie podle Cazeneuvea dělá vše, co je v jejích silách, aby zajistila bezpečnost nedělního pařížského shromáždění k vyjádření jednoty proti terorismu. 

Akce se zúčastní desítky předních politiků z Evropy i dalších zemí, včetně afrických. Nechybět bude francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová ani britský premiér David Cameron. Dorazit mají i nejdůležitější představitelé EU, dále turecký premiér Ahmet Davutoglu nebo šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Českou republiku bude reprezentovat premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Z vedoucích představitelů zemí střední a východní Evropy dorazí mimo jiné slovenský a maďarský premiér Robert Fico a Viktor Orbán či ukrajinský prezident Petro Porošenko.