Gruzie v září uspořádá vojenské manévry, zúčastní se jich i Češi

Čeští vojáci

Čeští vojáci Zdroj: Profimedia

Vojenské manévry s názvem Agile Spirit 2018 se budou konat od 1. do 11. září na západě Gruzie. Zúčastnit se jich mají vojáci z deseti států, včetně České republiky. Oznámila to podle gruzínských médií armáda. Účast českých vojáků na cvičení potvrdila mluvčí českého generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Vojenské cvičení pořádá Gruzie ve spolupráci s evropským velitelstvím amerického námořnictva. Podle gruzínských úřadů je cílem manévrů příprava ke společným operacím sil rychlé reakce NATO (NRF) a k rychlé reakci na lokální krize.

Na cvičení se mají podílet kromě gruzínských a amerických jednotek také vojenské útvary z Česka, Bulharska, Rumunska, Lotyšska, Řecka, Ukrajiny, Turecka a Estonska.

Gruzie už začátkem srpna pořádala ve spolupráci se Severoatlantickou aliancí rozsáhlé vojenské manévry za účasti více než 3000 vojáků z Gruzie a tuctu dalších zemí, včetně USA, Británie, Francie, Německa a Turecka. USA na cvičení vyslaly obrněná vozidla Stryker a Bradley, tanky M1A2, bitevní vrtulníky AH-64 a helikoptéry UH-60.