Hizballáh bojuje v Sýrii s americkými obrněnci, tvrdí Izrael

Hizballáh podle Izraele používá v Sýrii obrněné trasnportéry, které Američané dodali Libanonu. (ilustrační foto vozidla Humvee)

Hizballáh podle Izraele používá v Sýrii obrněné trasnportéry, které Američané dodali Libanonu. (ilustrační foto vozidla Humvee) Zdroj: CC BY SA 2.0: Pinikas via Wikipedia

Libanonské ozbrojené složky
Posledním zlomem ve válce v Sýrii je dobytí strategicky důležitého města Aleppo syrskou armádou.
k získaní kontroly nad Aleppem syrskému prezidentovi Asadovi vydatně pomohly ruské bombardéry.
4
Fotogalerie

Izrael získal informaci, že libanonská šíitská skupina Hizballáh v Sýrii používá obrněná vozidla, která USA dodaly libanonské armádě. Izrael o tom podle vysokého armádního představitele informoval USA. Hizballáh je v syrské válce spojencem syrské armády, USA podporují oponenty Damašku.

Americké ministerstvo zahraničí v listopadu informovalo, že velvyslanectví USA v Bejrútu prověřuje snímky ze sociálních sítí, na nichž je vidět členy Hizballáhu s americkou výzbrojí.

Další záběry, na nichž jsou americké obrněné transportéry, dnes izraelská armáda ukázala novinářům. "Jsou to transportéry Hizballáhu, který bojuje v Sýrii. Získal je od libanonské armády," citovala nejmenovaný izraelský armádní zdroj agentura Reuters. Řekl, že Izrael informace poskytl více zemím včetně USA. "Právě tento transportér jsme rozeznali podle specifických parametrů, které jsou nám známy," sdělil důstojník. Dodal, že tato vozidla byla dodána libanonské armádě. "To není domněnka," řekl.

Hizballáh má podle něj v Sýrii 8000 bojovníků a od roku 2011 v bojích přišel o 1700 lidí. Izraelský důstojník také řekl, že Hizballáh má na 30.000 členů a polovina z nich patří k ozbrojené složce.

Hizballáh bojuje také proti Izraeli, jejich poslední válečný konflikt se datuje do roku 2006. V Libanonu je politická složka Hizballáhu významnou politickou silou a spojencem Sýrie.