Húsíové ohrožují nejen lodní, ale i datové spojení Evropy s Asií. Krize v regionu využívají piráti

Húsíové jsou podezřelí z útoků na podmořské kabely.

Húsíové jsou podezřelí z útoků na podmořské kabely. Zdroj: Profimedia

V Rudém moři utrpěly v posledních měsících škodu až čtyři podmořské kabely, které zajišťují telekomunikační spojení mezi Evropou a Asií. Podezření padá na jemenské povstalce Húsíe, kteří poškozením kritické podmořské infrastruktury dopředu hrozili. Jelikož západní operace zatím nevedly k zastavení útoků na obchodní lodě, obeplouvají mnohé dál Afriku. Mohou se přitom stát terčem pirátů nejen u pobřeží Somálska, ale i u Rovníkové Guineje.

V poslední době byly vyřazeny z provozu už čtyři podmořské kabely, které spojují Džibutsko a Saúdskou Arábii, uvádějí izraelská média. Tvrdí, že jde pravděpodobně o důsledek útoku šíitských povstalců z Jemenu podporovaných Íránem. Většina škody podle této zprávy dopadne na Indii a státy Perského zálivu, celkově však infrastruktura v této oblasti propojuje Evropu s východní Asií i jihem Afriky.

Povstalci zveřejnili mapu kabelů

Bloomberg v pondělí informoval o poničení jednoho kabelu, spojujícího Evropu s Indií, který provozuje jihoafrická společnost Seacom. Představitel firmy Prenesh Padayachee agentuře řekl, že k narušení vedení došlo v hloubce zhruba 150 metrů a to v oblasti, kde Húsíové už měsíce útočí na obchodní lodě drony a raketami.

Zatím však nepotvrdil, že poškození kabelu je jejich dílem. „Je příliš brzy na to říci, zda jde o sabotáž,“ řekl Padayachee. „Jen pokud kabel vyzvedneme, uvidíme, jestli ho někdo nepřeřízl,“ podotkl. Firmě se podařilo přesměrovat internetový provoz přes náhradní kabely, nyní ji však čeká náročný úkol opravy v podstatě ve válečné zóně.

Nehledě na to, zda tato infrastruktura čelí záměrným útokům rebelů, nebo utrpěla při ostřelování plavidel, nebo její poškození zapříčinilo něco jiného, ukazuje se, jak je v místě konfliktu snadno zranitelná. Húsíové přitom dali najevo, že jsou si dobře vědomi toho, že po dně Rudého moře se přenáší téměř pětina globálního internetového provozu.

Na kanálu na Telegramu, který je s nimi spojován, se během Vánoc objevil plánek datového vedení v regionu. „Zde jsou mapy mezinárodních kabelů spojujících všechny regiony světa přes moře. Zdá se, že Jemen je na strategickém místě, protože v jeho blízkosti procházejí internetové linky, které spojují celé kontinenty, nejen země,“ varovali tehdy.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat