Do Prahy se sjeli premiéři V4. Česko ani Polsko nevyšle na Ukrajinu své vojáky

Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024)

Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Premiéři zemí V4.
Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024)
Premiéři zemí V4 dorazili na jednání do Prahy (27.2.2024)
Předseda polské vlády Donald Tusk s premiérem ČR Petrem Fialou (ODS) v Praze
5
Fotogalerie

Úterní jednání Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) v Praze bylo upřímné a z tohoto hlediska důležité, řekl po setkání s premiéry ostatních zemí V4 předseda vlády Petr Fiala (ODS). Existují podle něj věci, na kterých se skupina shodne. Morální a politickou povinností je podpora Ukrajiny v obraně proti ruské agresi, řekl na tiskové konferenci polský premiér Donald Tusk. Česko ani Polsko neuvažují o vyslání vojáků na Ukrajinu.

Očekávané napětí mezi premiéry Česka a Polska na jedné a Slovenska a Maďarska na druhé straně se při vystoupení předsedů vlád na tiskové konferenci po pražském summitu šéfů vlád projevilo až při otázkách na Ukrajinu. Slovenský premiér Robert Fico také reagoval ostře na dotaz slovenské reportérky, u které zjišťoval, pro jaké médium pracuje.

Další pokračování V4 dlouhodobě zpochybňují někteří politici v Česku především s ohledem na postoje maďarského premiéra Viktora Orbána k válce na Ukrajině. Po nástupu nové slovenské vlády se Polsko a Česko rozcházejí i s jejími názory. Polský premiér Donald Tusk před cestou do Prahy prohlásil, že dnešní summit ukáže, zda má V4 ještě smysl, nebo nikoliv. Předseda české vlády Fiala řekl, že ze setkání s Ficem a Orbánem nemá pro jejich názory „největší radost“.

Tusk také poděkoval České republice za iniciativu k dodání munice napadené zemi, Polsko je podle něj připraveno se zúčastnit každé iniciativy, která svět přiblíží k ukončení války.

Česko ani Polsko neuvažují o vyslání vojáků na Ukrajinu, shodli se premiéři. Není potřeba hledat nové cesty, ale být aktivnější v dosavadních, míní. Lídři států se v Paříži v pondělí podle Fialy shodli na nutnosti zrychlit dodávky munice Ukrajině i na potřebě posílit zbrojní výrobu v Evropě.

Podle Tuska jsou Praha a Varšava dvěma hlavními městy mluvícími stejným hlasem ohledně toho, co se týká ruské agrese a odpovědnosti za tragédii na Ukrajině. „Naší morální a politickou povinností, ale i naším zájmem je podpora Ukrajiny v obraně proti ruské agresi,“ řekl.

Premiéři zemí V4.Premiéři zemí V4.|Blesk:Jakub Poláček

Velmi upřímné a otevřené jednání

Premiéři V4 jednali v pražském Lichtenštejnském paláci celou dobu ve čtyřech, plánem přitom původně bylo, že se k nim na část schůzky připojí delegace. „Máme za sebou velmi dlouhé jednání, ale také velmi otevřené a upřímné, a z tohoto hlediska důležité,“ řekl Fiala. Formát zasedání se změnil kvůli tomu, že předsedové vlád měli pocit, že o některých věcech musí mluvit otevřeně mezi sebou, dodal.

Mezi zeměmi existují rozdíly, což se nezměnilo, konstatoval Fiala. „Současně jsme také zjistili, že existují věci, na kterých se shodneme. A témata, u kterých má smysl, aby naše země spolupracovaly,“ uvedl. Již před jednáním jako takové okruhy zmiňoval energetiku, boj proti migraci či zemědělství.

Slovenský premiér Robert Fico, jehož výroky o válce na Ukrajině před summitem kritizovali český i polský premiér, zmínil, že v minulosti absolvoval řadu nudných technických jednání V4. „Dnes jste mi nedali ani vteřinu, abych si zazíval. Toto jednání bylo jedno z nejpodstatnějších,“ řekl kolegům. Důležitost dnešního jednání podle něj dokazuje i vysoká účast médií. „V4 je důležitá regionální instituce,“ dodal.

Fico o víkendu prohlásil, že si Západ nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi a zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje. Fico kritizoval Evropskou unii za to, že nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru. K příčinám ruského vpádu na Ukrajinu zařadil také nenaplnění údajných slibů, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ.

Fiala svolání premiérského summitu, kterému Česko předsedá od poloviny minulého roku, dlouho odkládal. Zdůvodňoval to polskými a slovenskými volbami i názorovými nesoulady. Po svolání schůzky Fiala minulý týden odpověděl, že o některých otázkách spolu země V4 mluvit musí, zmínil při tom migraci, zemědělství nebo energetiku.

VIDEO: Projev slovenského premiéra Fica, který o víkendu šokoval evropské státníky

Video placeholde
Projev slovenského premiéra Roberta Fica k druhému výročí ruské války na Ukrajině • Twitter.com/Robert Fico

„Hanba,“ křičeli lidé na Fica a Orbána

Úplně v poklidné náladě ale návštěva představitelů V4 neproběhla. U Lichtenštejnského paláce se sešly desítky lidí na protest proti Orbánovi a Ficovi. Měli s sebou vlajky Česka, Ukrajiny a Evropské unie. Někteří nesli transparenty odkazující na to, že se Fico postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina. Na Orbána a Fica lidé pískali a křičeli „hanba“. Fico směrem k bariéře, za kterou protestující stáli, popošel a ironicky jim pokynul. Na místě byly strážníci a členové antikonfliktního týmu.

Česko předsedá V4 od poloviny minulého roku. V listopadu se v Praze setkali prezidenti všech čtyř zemí, uskutečnila se taky setkání na ministerské úrovni. Fiala se v polovině ledna vyjádřil k případným výsledkům setkání premiérů skepticky. Minulý týden uvedl, že na setkání je pravý čas vzhledem k ustavení polské a slovenské vlády. Důležitá pro něj byla i unijní shoda na víceletém finančním rámci na začátku února.