IKEA hlásí rekordní tržby. Putin se pozitivně vyjádřil o kryptoměnách

Švédský nábytkářský řetězec IKEA zaznamenal v posledním fiskálním roce rekordní tržby. Očekává, že potíže v dodavatelských řetězcích přetrvají do poloviny roku 2022.

Švédský nábytkářský řetězec IKEA zaznamenal v posledním fiskálním roce rekordní tržby. Očekává, že potíže v dodavatelských řetězcích přetrvají do poloviny roku 2022. Zdroj: e15.cz

Kryptoměny mají podle ruského prezidenta Vladimira Putina (na snímku) právo na existenci. Šéf Kremlu tímto výrokem naznačil svoji toleranci k digitálním platidlům.
Polský Sejm schválil výstavbu protiimigrační zdi na hranicích s Běloruskem. Bude stát 1,62 miliardy zlotých.
Italské státní aerolinky Alitalia dnes po 74 letech ukončí svou činnost.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Kryptoměny mají právo na existenci, řekl Putin

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek naznačil toleranci Kremlu vůči kryptoměnám, jimž v řadě světových zemí hrozí přísnější regulace. „Digitální měny mají právo na existenci a mohou být používány jako platební prostředky,“ prohlásil Putin v rozhovoru pro CNBC. Zároveň však zdůraznil, že je stále brzy na to uvažovat o používání kryptoměn při obchodování s ropou a s dalšími komoditami, které jsou klíčové pro ruský export. Ruská federace hledá od uvalení západních sankcí v roce 2014 alternativu k americkému dolaru pro obchody s ropou. Putin v minulosti obviňoval Spojené státy, že používají svoji měnu jako politickou zbraň.   

Polsko se přiblížilo stavbě protiimigrační zdi

Polští poslanci včera schválili výstavbu zdi podél hranice s Běloruskem, odkud se v posledních měsících pokoušejí dostat do zemí Evropské unie tisíce nelegálních migrantů, převážně z Blízkého východu. Sejm současně odhlasoval kontroverzní novelu zákona, která umožní odmítnutí uprchlíků na hranicích či ignorování jejich žádosti o politický azyl. Vybudování zdi bude polské daňové poplatníky stát asi 1,62 miliardy zlotých čili devět miliard korun. Stavbu bariéry nicméně ještě musí posvětit polský Senát, v němž má na rozdíl od Sejmu většinu opozice.  

Z trhů a burz 

Akcie rostly, index burzy Nasdaq vyrostl nejrychleji od května

Americké trhy ve čtvrtek mohutně posilovaly. Pomohly jim dobré čtvrtletní výsledky velkých finančních společností. Index Dow Jones se zvedl o 1,55 procenta. S&P 500 vyskočil o 1,7 procenta a Nasdaq Composite přidal dokonce 1,71 procenta, což je nejvyšší denní nárůst od května. Zdražila také většina akcií v západní Evropě. Celokontinentální index STOXX Europe 600 zpevnil o 1,2 procenta. Britský FTSE 100 si polepšil o 0,92 procenta. Německý DAX se zvýšil o 1,4 procenta a francouzský CAC 40 uzavřel v zisku 1,33 procenta.      

IKEA navýšila tržby, potíže s dodávkami však nekončí

Švédský nábytkářský gigant IKEA očekává, že současné potíže v dodavatelských řetězcích přetrvají nejméně do poloviny příštího roku. „Největším problémem je dostat výrobky a suroviny z Číny, která se potýká s nedostatkem kapacit,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Jon Abrahamsson Ring. IKEA podle něj přesto zaznamenala v posledním fiskálním roce rekordní tržby. Její obrat meziročně vzrostl o 5,8 procenta na 41,9 miliardy eur, více než bilion korun. Firma těží především ze skutečnosti, že pracovníci na home office si začali během pandemie vybavovat své domácnosti. 

Tweet dne

„Itálie se loučí se státními aerolinkami Alitalia, které po 74 letech ukončily svou činnost.“

Stane se dnes

  • Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič a britský státní tajemník pro brexit David Frost budou hovořit o možných úpravách severoirského protokolu, který je součástí brexitové obchodní dohody. 
  • V Bělorusku se koná summit vedoucích představitelů Společenství nezávislých států.
  • V několika italských městech se očekávají rozsáhlé protesty. Itálie jako první evropská země bude ode dneška požadovat po všech zaměstnancích, aby se prokazovali covidovými certifikáty.
  • Své hospodářské výsledky za třetí kvartál zveřejní americká banka Goldman Sachs.