Inflace v Číně v září zpomalila na 6,1 procenta

Růst cen v Číně se v září mírně zpomalil, jelikož vládní snahy o zkrocení rychle rostoucích cen se začínají projevovat. Podle Čínského národního statistického úřadu index spotřebitelských cen se v září meziročně zvýšil o 6,1 procenta, což mírně pomalejší nárůst než srpnových 6,2 procenta.

Politicky citlivou inflaci potravin se komunistickým státním představitelům krotit příliš nedaří. Ceny potravin v září meziročně vzrostly o 13,4 procenta, tedy stejně jako v srpnu.

Navzdory obavám ze zpomalujícího růstu v Číně a jejich hlavních evropských obchodních partnerů a Spojených států se nedá očekávat, že by Peking uvolnil monetární politiku dokud není inflace plně pod kontrolou. Většina analytiků se domnívá, že inflace bude do konce roku v Číně pozvolna zpomalovat, zůstane však vysoko nad čtyřprocentním cílem Pekingu.

Čínská centrální banka za poslední rok pětkrát zvyšovala úrokové sazby a povinou míru rezerv zvýšila dokonce devětkrát ve snaze zchladit přehřívající se ekonomiku. „V současné chvíli jsme v nehybném bodu – žádné další utahování monetární politiky, ale žádné skutečné uvolňování – Čína nervózně sleduje vývoj v eurozóně,“ říká Alistair Thornton, analytik IHS Global Insight.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.