Irácký viceprezident Hášimí byl za vraždy odsouzen k trestu smrti

Tárik Hášimí

Tárik Hášimí Zdroj: profimedia.cz

Irácký viceprezident Tárik Hášimí byl dnes v Iráku v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Informovaly o tom agentury AP a AFP. Před soudem čelil obviněním z terorismu, která zahrnovala financování zabijáckých jednotek, vražd svých odpůrců a útoků na irácké šíity. Sunnita Hášimí, který se ukrývá v Turecku, proces považuje za politický. Rozsudek zřejmě ještě vyhrotí přetrvávající napětí mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity v Iráku.

Žaloba se mimo jiné opírala o přiznání tří Hášimího strážců, kteří tvrdili, že za vykonané vraždy politikových odpůrců dostali peníze, které jim vyplácel Hášimího zeť. Ten byl rovněž odsouzen k trestu smrti.

Soud podle AP uznal jejich vinu za vraždy jistého právníka a zástupce bezpečnostních jednotek, třetího obvinění byli pro nedostatek důkazů zproštěni. Jméno soudce zveřejněno nebylo, protože se obává odplaty.

Proces s viceprezidentem začal letos na jaře, jeho součástí bylo deset stání. Před soudem vypovídali Hášimího někdejší bodyguardi, kteří údajně dostávali za vraždy zaplaceno. Vypovídali rovněž příbuzní obětí a vládní jednotky, které při raziích v domech viceprezidenta a jeho zetě nalezly zbraně.

Hášimí se k vynesení verdiktu prozatím nevyjádřil, jeho mluvčí nicméně sdělil, že příslušné prohlášení vydá viceprezident zřejmě večer. Hášimí již dříve řekl, že strážci svědčící proti němu k tomu byli donuceni, zřejmě mučením nebo jinými způsoby.

Šíitská vláda Hášimího obvinila z podílu na 150 bombových atentátech, vražd odpůrců a dalších násilnostech mezi lety 2005 až 2011.

Hášimí do Turecka uprchl přes irácký Kurdistán a do Bagdádu vzkázal, že se procesu zúčastní, pokud by se konal v Kurdistánu, tedy tam, kde nepřevažuje vliv šíitů. S tím ale nejvyšší soud nesouhlasil, podobně jako nevyhověl žádosti obhajoby, aby byl pro tento případ ustaven zvláštní tribunál.

Případ zostřil již tak napjaté vztahy iráckých šíitů k menšinovým sunnitům a Kurdům, ale také vztahy Bagdádu s okolními sunnitskými arabskými zeměmi. Iráčtí sunnité v poslední době obviňovali vládu premiéra Núrího Málikího, v níž jsou hlavně většinoví šíité, z pokusu odstavit sunnity ze státních institucí.

Soužití šíitů, kteří tvoří asi 60 procent iráckého obyvatelstva, se sunitskou 20procentní menšinou je velmi komplikované a provází ho vzájemné násilnosti i krvavé atentáty radikálních skupin.