Italští poslanci vyslovili důvěru vládě Enrica Letty

Enrico Letta

Enrico Letta Zdroj: reuters

Italští poslanci vyslovili dnes večer důvěru nové vládě Enrica Letty, který slíbil do roka a půl kladné ekonomické výsledky a také plnění závazků vůči Evropské unii. Senát bude o kabinetu hlasovat v úterý.

Lettův kabinet podpořilo 453 poslanců především obou nejsilnějších politických uskupení v parlamentu, tedy levicové Demokratické strany a pravicového Lidu svobody expremiéra Silvia Berlusconiho. Proti bylo 153 zákonodárců, včetně zástupců protestního Hnutí pěti hvězd. Hlasování se zdrželo 17 členů parlamentů z Ligy severu, která je bývalým spojencem Berlusconiho.

Lettův kabinet bude muset ještě podstoupit hlasování o důvěře v horní komoře - v Senátu; podle italské tiskové agentury ANSA se i při tomto úterním hlasování čeká výrazná převaha stoupenců nové vlády.

Před hlasováním dolní komory Letta představil svůj vládní program, jehož hmatatelné výsledky mají přijít do roka a půl. Slíbil, že v opačném případě z toho „vyvodí příslušné závěry“.

Letta vyšel vstříc pravici příslibem, že nezavede plánované daňové zatížení, které chystala předchozí úřednická vláda Maria Montiho. Týká se to daně z nemovitostí a zvýšení daně z přidané hodnoty. Letta ale neupřesnil, jak takový výpadek ve výši šesti miliard eur z očekávaných příjmů zacelí.

„Pouhá úsporná opatření povedou Itálii do záhuby,“ upozornil nový premiér s tím, že už je nejvyšší čas se pustit do „politiky růstu“.

Letta ubezpečil evropské metropole, že Itálie dodrží fiskální závazky, které slíbila Evropské unii. Dodal ale, že doufá, že díky tomu dostane jeho země „širší manévrovací prostor“ v oblasti financování kroků směřujících k oživení ekonomiky.

V úterý bude nový italský premiér svoje kroky konzultovat jako první s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně.