Jaceňuk: Prioritou Ukrajiny je silná armáda, která odrazí agresi Ruska

Ukrajinská armáda na východě země

Ukrajinská armáda na východě země Zdroj: ctk/AP

Oblast Doněcku dál připomíná bojovou zónu, i přes uzavřené příměří.
Oblast Doněcku dál připomíná bojovou zónu, i přes uzavřené příměří.
Oblast Doněcku dál připomíná bojovou zónu, i přes uzavřené příměří.
Oblast Doněcku dál připomíná bojovou zónu, i přes uzavřené příměří.
Tank na cestě k Doněcku
5
Fotogalerie
Nejvyšší prioritou Ukrajiny je nyní vybudovat armádu dostatečně silnou k zastavení ruské agrese. Zdůraznil to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, zatímco z východu země přicházejí další zprávy o porušování příměří. Také prezident Petro Porošenko ujistil, že armáda je připravena uhájit zemi v případě útoku, pokud by příměří na východě Ukrajiny přestalo platit.

V Luhanské a Doněcké oblasti, které chtějí vzbouřenci odtrhnout od Ukrajiny, se v posledních dnech zintenzivňuje porušování příměří dojednané počátkem září v Minsku. Kromě toho NATO a pozorovatelská mise OBSE potvrdily stížnosti ukrajinské vlády, že z Ruska proudí na Ukrajinu velké vojenské kolony, v nichž nechybějí tanky, děla a protiletadlové systémy. Kyjev varuje před bezprostředně hrozícím vpádem ruských jednotek do země.

„Vybudování armády schopné zastavit agresi z Ruska je úkol číslo jedna,“ prohlásil Jaceňuk při tiskové konferenci, na níž dnes hovořil o svých představách ohledně priorit a složení budoucí, povolební vlády.

Vše pro frontu a vítězství

„Pokud se události začnou vyvíjet navzdory mírovému plánu, pak jsou ukrajinské síly připraveny a schopny klást odpor případnému útoku,“ řekl Porošenko na poradě s vedením silových resortů. „Není žádný důvod propadat panice,“ ujistil s tím, že v posledních měsících se bojeschopnost ukrajinských sil zlepšila a jednotky dostaly nové zbraně. Celá ekonomika prý funguje podle zásady vše pro frontu, vše pro vítězství.

Kyjev prý sílu nepoužije

Povstalci odmítají obviňování, že se chystají zaútočit, aby vytlačili ukrajinské síly z části území, které obsadily v Doněcké a Luhanské oblasti. Naopak tvrdí, že to je Kyjev, kdo chystá ofenzivu. Dosavadní ministr zahraničí Pavlo Klimkin ale v rozhovoru pro německý list Rheinische Post ujišťoval, že ukrajinská vláda nebude silou získávat regiony, které na východě země kontrolují separatisté.

„Taková vojenská operace by se dotkla i civilního obyvatelstva, našich spoluobčanů,“ uvedl Klimkin. Vláda se podle něj bude nadále držet příměří a bude hledat politické řešení konfliktu. Případný útok povstalců prý ale vyvolá důraznou odpověď armády, neboť její bojeschopnost v poslední době výrazně vzrostla.

I dnes hlásili armádní mluvčí pokračující ostřelování pozic vládních sil, které od čtvrtka přišly o dalšího muže a dalších šest vojáků bylo zraněno. Informovali i o dalších aktivitách protivníka, včetně postupu na předsunuté pozice, svědčících o chystající se ofenzivě.

Pokračuje přemísťování ruských jednotek

„Přemísťování a koncentrace uskupení ruských jednotek a povstalců pokračuje zejména ve směru na města Doněck, Luhansk a Debalceve,“ citovala agentura Ukrinform mluvčího armády Andrije Lysenka. Podobné informace přicházejí i z okolí Mariupolu, přes nějž by si Rusko rádo zajistilo pozemní spojení s anektovaným Krymem.

Tiskové středisko protipovstalecké operace kromě toho uvedlo, že povstalci za uplynulých 24 hodin porušili příměří v 50 případech. Týká se to i doněckého letiště, kde armáda přečkala další dělostřeleckou palbu a odrazila nové útoky vzbouřenců, včetně jejich pokusu odříznout armádě přístupovou cestu k vojákům na letišti.

Podle ukrajinských zdrojů při dělostřelecké palbě separatistů na jednu z vesnic, kterou v Luhanské oblasti kontroluje armáda, zahynula pětiletá dívka, kterou zasáhly střepiny granátu. Její matka je s vážnými zraněními v nemocnici.