Jediná ruská letadlová loď začala během oprav hořet

Admirál Kuzněcov během své poslední plavby do opravy

Admirál Kuzněcov během své poslední plavby do opravy Zdroj: profimedia.cz

Letadlová loď Admirál Kuzněcov
Ruská letadlová loď
Ruská letadlová loď
Admirál Kuzněcov
Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov
9
Fotogalerie

Na jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která podstupuje opravy v severoruském Murmansku, vypukl požár. Trágédie si zatím vyžádala jeden lidský život. Oznámila to agentura TASS s tím, že dvanáct lidí bylo zraněno. Podle Interfaxu oheň postupuje a rozšířil se ze 120 na 600 metrů čtverečních. List Kommersant uvedl, že se pohřešuje kapitán Viktor Izmajlov, který měl opravu lodi na starosti. 

Většina zraněných se přiotrávila kouřem, ale pětatřicetiletý dělník z opravárenských loděnic Zvezdočka utrpěl zranění lebky. Na palubě v době požáru byli i členové posádky.

Interfax původně informoval o třech pohřešovaných, naposledy viděných v podpalubí, dva se však později podařilo najít.

"Požár podle předběžných údajů vypukl v prvním úseku strojovny, z horní paluby stoupá hustý černý dým. Zranění utrpěl jeden člověk," řekl TASS nejmenovaný zdroj z místa požáru. Záchranáři a hasiči podle něj z lodi dostali osm pracovníků. Požár asi vypukl během sváření a zachvátil plochu 120 metrů čtverečních.

„Do nemocnic bylo převezeno celkem 12 zraněných, z nichž deset bylo zachráněno při hašení požáru. Stav jednoho je hodnocen jako vážný. Většina se přiotrávila zplodinami z požáru,“ sdělil agentuře TASS zdroj z regionální zdravotní služby zasahující při katastrofách.

Loď začali opravovat poté, co se v únoru 2017 vrátila ze Středozemního moře, kde se zúčastnila vojenských operací v Sýrii.

U syrských břehů zanechal Admirál Kuzněcov podle expertů spíše rozpačitý dojem. Loď budila posměch oblaky hustého černého kouře z komína, naznačující problémy s pohonem. A kritika zazněla poté, co při přistávacím manévru havarovala dvě letadla. Námořnictvo později oznámilo, že vynaloží desítky miliard rublů na modernizaci.

Smůla ruskou letadlovou loď provází dlouhodobě - loni v říjnu se v Murmansku potopil obří plovoucí dok právě v okamžiku, kdy z něj Admirál Kuzněcov vyplouval. Plavidlo zasáhl jeden ze dvou padajících jeřábů.

Interfax před dvěma dny napsal, že oprava lodních turbín bude muset být rozsáhlejší, než se plánovalo. Nemělo by to však ovlivnit termín dokončení oprav v roce 2022, kdy se má Admirál Kuzněcov vrátit do služby.

Jediná ruská letadlová loď byla známá pod čtyřmi dalšími názvy: projektovala se s označením Sovětský svaz, v roce 1987 byla spuštěna na vodu jako Riga, dostavovala se pod názvem Leonid Brežněv a zkoušky absolvovala jako Tbilisi. V roce 1990 byla konečně pojmenována po sovětském admirálovi Nikolaji Kuzněcovovi, který se v předvečer druhé světové války stal v 34 letech nejmladším ministrem námořnictva. Sovětské loďstvo pod jeho velením výrazně posílilo.