Kdo jsou možní nástupci Mayové? O premiérské křeslo má zájem tucet uchazečů

Johnson v minulosti vyzval konzervativce k návratu k jejich tradičním hodnotám, jako jsou nízké daně či silný důraz na zajištění bezpečnosti.

Johnson v minulosti vyzval konzervativce k návratu k jejich tradičním hodnotám, jako jsou nízké daně či silný důraz na zajištění bezpečnosti. Zdroj: Reuters

Byla ministryní životního prostředí od července 2016 do června 2017, předtím pracovala jako náměstkyně ministra energetiky a klimatických změn. Poslankyní je od roku 2010.
Narodila se 13. května 1963, na univerzitě ve Warwicku vystudovala politické vědy a před vstupem do politiky pracovala v bankovnictví, například v bance Barclays. Je vdaná a má tři děti
Andrea Leadsomová za britský kabinet vytvářela agendu dolní komory parlamentu, tuto středu (22. května) z funkce odešla na protest proti novému plánu Mayové na realizaci brexitu.
Dominic Raab – bývalý ministr pro brexit – od července 2018 do listopadu 2018. průzkumy mu připisují šance asi 13 procent hlasů. V minulosti byl státním tajemníkem pro lidská práva na ministerstvu spravedlnosti či šéfem administrativy tehdejšího stínového ministra vnitra Davise. Je hlavním oponentem Johnsona v brexitovém křídle strany.
Na ministerskou pozici rezignoval proto, že nesouhlasil s předběžným textem dohody o brexitu, kterou vláda Mayové vyjednala v Bruselu. Raab také řekl BBC, že Brusel při vyjednávání Británii vydíral, a vyjádřil pochybnosti o schválení dohody britským parlamentem.
17
Fotogalerie

Premiérka Theresa Mayová 7. června skončí jako vůdkyně britských konzervativců. V čele vlády zůstane, dokud si její strana nenajde nového lídra. Volby šéfa strany potrvají šest týdnů, ten se poté automaticky stane premiérem. 

Zájem o post ministerského předsedy v poslední době vyjádřilo nejméně deset konzervativních politiků. Mezi možnými nástupci britské premiérky Theresy Mayové podle průzkumů výrazně vede Boris Johnson, mnohem menší šance mají další čtyři uchazeči - Dominic Raab, Michael Gove, Andrea Leadsomová a Jeremy Hunt. Přečtěte si jejich profily v galerii.

Tlak na rezignaci Mayové v posledních týdnech zesílil hlavně kvůli její vytrvalé snaze prosadit připravenou dohodu. Její odchod se očekával. Konzervativci také začátkem měsíce utrpěli těžké ztráty v místních volbách v Anglii a v Severním Irsku a drtivou porážku jim předpovídají i průzkumy před volbami do Evropského parlamentu, které se v Británii konaly ve čtvrtek.

Británie má podle současných plánů opustit Evropskou unii 31. října, stále ale není jasné, za jakých podmínek se tak stane.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>