Kerry: Moskva slíbila zachovat jednotu Ukrajiny. Janukovyč zítra promluví

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: ctk/ap

Ukrajina má novou vládu. Premiérem se stal Arsenij Jaceňuk (39), bývalý ministr hospodářství. Věrný následovník Julie Tymošenkové slibuje, že vyvede Ukrajinu z těžké krize. Ukrajina již požádala Mezinárodní měnový fond o pomoc. Má se jednat nejméně o 15 miliard dolarů. Americký ministr zahraničí John Kerry mezitím ujistil, že Rusko nechystá vojenský zásah.

Cesta z krize vede jen přes extrémně nepopulární rozhodnutí, uvedl po svém jmenování nový ukrajinský premiér. Bývalý ministr hospodářství Jaceňuk o katastrofálních problémech hovořil již ve svém středečním nominačním projevu. „Země je na pokraji ekonomického a politického kolapsu.“ Dalším problémem je ohrožení celistvosti země. Část obyvatel poloostrova Krym již hovoří o održení a návratu k Rusku.

Jaceňukův kabinet by měl zemi spravovat do předčasných parlamentních voleb. Jejich termín zatím stanoven nebyl, ale podle médií připadá v úvahu červen nebo říjen. Předčasné prezidentské volby se z rozhodnutí parlamentu uskuteční 25. května.

Janukovyč je údajně v Rusku

Sesazený Viktor Janukovyč se však stále považuje za prezidenta Ukrajiny. Podle ruských agentur prohlásil, že je stále prezidentem a své odvolání neuznává. Janukovyč, který je pod ochranou v Rusku, uspořádá v pátek tiskovou konferenci v jihoruském Rostově na Donu. Proruský politik se od soboty neukázal na veřejnosti. Nyní se podle zdrojů ruského tisku zdrojů nachází v Moskvě nebo poblíž Moskvy.

Viktor Janukovyč prohlásil, že rozhodnutí ukrajinského parlamentu považuje za nelegitimní. „V souvislosti s žádostí prezidenta Janukovyče o zajištění jeho osobní bezpečnosti oznamuji, že žádosti bylo vyhověno na území Ruské federace,“ cituje agentura Interfax ruský oficiální zdroj.

Podle USA naopak Janukovyč přestal být legitimním prezidentem ve chvíli, kdy přestal plnit své povinnosti a opustil Kyjev. „Důrazně podporujeme územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny. Očekáváme, že ostatní státy učiní totéž,“ dodal mluvčí Bílého domu Jay Carney. Legitimitu Janukovyče přestalo uznávat i Česko. „Říkáme nahlas, že uznáváme legitimitu ukrajinského parlamentu, bereme vážně jeho rozhodnutí,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Napětí na Krymu

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Anders Fogh Rasmussen je znepokojen vývojem situace na Krymu. Ruskou federaci dnes vyzval, aby nečinila žádné kroky, které by mohly zvýšit napětí či způsobit nedorozumění. Poté prohlásil, že aliance nemá informace o tom, že by Rusko mělo plány na Ukrajině vojensky zasahovat. V Bruselu dnes ministři obrany NATO jednali se zástupci ukrajinského ministerstva obrany. Americký ministr obrany Chuck Hagel podotkl, že Spojené státy pečlivě sledují ruské vojenské cvičení u ukrajinských hranic.

Na Krymu se situace vyhrotila již ráno. V Sevastopolu byly vztyčeny ruské vlajky po té, co budovy regionálního parlamentu a vlády obsadili dosud neznámí ozbrojenci. Obě budovy, ve kterých se útočníci v blíže neupřesněných uniformách zabarikádovali, obklíčila policie.

Krymský parlament v Simferopolu v posledních dnech opakovaně prohlásil, že je připraven kvůli událostem v Kyjevě toto autonomní území odtrhnout od Ukrajiny a přičlenit ho k Rusku.

Ruská armáda v Sevastopolu

Kerry: Ruská agrese nehrozí

Obavy z ruské intervence na Ukrajině mírnil americký ministr zahraničí Kerry. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov mu údajně v telefonickém rozhovoru slíbil, že Moskva bude respektovat územní celistvost Ukrajiny. Moskva podle Lavrova nestojí ani za akcí v krymském parlamentu. Šéf americké diplomacie rovněž uvedl, že Lavrov mu slíbil spolupráci Moskvy při řešení ukrajinské krize.

SLEDOVALI JSME ONLINE:

20:40Do Prahy dorazil první letoun se zraněnými

Na letišti v Praze - Kbelích přistál dnes večer první ze dvou armádních letounů s Ukrajinci zraněnými v poslední době při demonstracích s vládními silami. Ve třech nemocnicích se jich bude léčit zřejmě šestadvacet. Mezi zraněními převažují průstřely a fraktury. Ukrajince pro převoz na místě v uplynulých dnech vytipoval šestičlenný tým humanitární organizace Člověk v tísni. V Praze by se měli léčit zejména lidé mladšího a středního věku. Nejmladšímu je 17 let a hrozí mu amputace nohy.

17:59Krym bude mít novovu vládu

Krymská nejvyšší rada odvolala místní vládu v čele s premiérem Anatolijem Mohyliovem. Místní parlament tak zbavil moci politika, který je znám svým proruským postojem. Nově by Krymu měla vládnout koalice složená z opozičních stran.

17:05 Janukovič je v Rusku, zítra uspořádá tiskovou konferenci

Několik dní nezvěstný Viktor Janukovyč podle agentury Itar-Tass vystoupí zítra ve dvě hodiny odpoledne na tiskové konferenci v Rostově na Donu. Agentura RIA Novosti se přitom odvolala na blízké spolupracovníky Janukovyče, který se nadále považuje za nejvyššího představitele Ukrajiny.

17:00Krym bude hlasovat o větší autonomii

Krymský parlament vypsal na 25. května referendum o výrazném posílení autonomie Krymu. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na mluvčí Nejvyšší rady Krymské autonomní republiky Olgu Sulnikovou.

16:20Napětí na Krymu roste

Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov varoval, že Ukrajina bude považovat jakýkoli pohyb ruských jednotek na Krymu mimo černomořskou základnu v Sevastopolu za akt agrese.

16:00Ministerstvo financí zreviduje ukrajinský rozpočet

Ukrajinské ministerstvo financí chce brzy revidovat státní rozpočet na rok 2014 . Ministr financí Oleksandr Šlapak uvedl, že do konce prvního čtvrtletí bude mít země realistický rozpočet. Ať to stojí cokoli. “ Uděláme všechno, abychom rozpočet postavili na reálných makroekonomických ukazatelích, na základě skutečných příjmů,“ uvedl podle serveru Ukrajinskaja pravdaministr.

15:55 Ukrajina žádá MMF o patnáct miliard dolarů

Nový ukrajinský ministr financí Oleksandr Šlapak doufá, že už příští týden přijede do Kyjeva delegace Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby připravila balík finanční pomoci zemi ve výši minimálně 15 miliard dolarů (300 miliard korun).
Předsedkyně MMF Lagardeová potvrdila, že fond žádost Ukrajiny dostal a v příštích dnech do bývalé sovětské republiky vyšle odborný tým, který zhodnotí ekonomickou situaci země. Zároveň pak s vedením státu projedná politiku reforem, na jejichž základě bude možné vypracovat program podpořený Mezinárodním měnovým fondem.

15:40 Speciály přivezou z Ukrajiny 27 zraněných, nejmladšímu je 17 let

Do Prahy poletí z Kyjeva 27 Ukrajinců, kteří byli zraněni při nedávných střetech demonstrantů s vládními silami. Nejmladšímu je 17 let a hrozí mu amputace nohy. Mezi zraněními převažují průstřely a fraktury. Uvedl to jeden z koordinátorů organizace Člověk v tísni René Kočík. Zraněné do Česka dopraví armádní letadla CASA a Airbus.

15:20 Jaceňuk: Státní pokladna je vybrakovaná

Nový premiér prohlásil, že v posledních třech letech byla z ukrajinského finančního systému na zahraniční účty převedena celková suma 70 miliard dolarů. „Chci vám sdělit, že státní pokladna byla vyloupena a je prázdná,“ prohlásil Jaceňuk. Životně důležité bude pro zemi a stabilizaci hřivny dohodnout se s Mezinárodním měnovým fondem o nové půjčce.

15:05Evropa vyzývá k rychlé pomoci Ukrajině, varuje před rozpadem

Evropský parlament dnes podpořil rychlou finanční pomoc Ukrajině a uprostřed neklidné situace na Krymu vyzval k zachování územní celistvosti země. Europoslanci schválili usnesení, které také vyzývá k zavedení sankcí proti lidem odpovědným za násilnosti. Evropská unie by měla poskytnout krátkodobou i dlouhodobou finanční pomoc a měla by uspořádat konferenci mezinárodních dárců, uvádí usnesení.

14:50Alianci NATO znepokojuje situace na Krymu

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen je znepokojen vývojem na Krymu. Ruskou federaci vyzval, aby nečinila žádné kroky, které by mohly zvýšit napětí či způsobit nedorozumění. Rasmussen prohlásil, že aliance nemá informace o tom, že by Rusko mělo plány na Ukrajině vojensky zasahovat. V Bruselu ministři obrany aliance jednali se zástupci ukrajinského ministerstva obrany.

14:35Ruské válečné lodě a stíhačky jsou v pohotovosti

Útočné stíhací letouny na západě Ruska byly uvedeny do bojové pohotovosti, aby hlídkovaly na hranici s krizovou Ukrajinou. Ruský prezident Vladimir Putin už ve středu nařídil náhlou komplexní prověrku bojové pohotovosti jednotkám ve středním a západním Rusku. Cvičné manévry nyní provádějí také ruské válečné lodě.

14:10Krymský parlament chce referendum o autonomii

Situace na Krymu se od rána vyhrocuje. Nová ukrajinská vláda chce situaci zklidnit, krymský parlament naopak vyzývá ke svolání referenda o autonomii.

14:05Jaceňuk: Zemi hrozí kolaps

„Naše země je na pokraji hospodářského a politického kolapsu,“uvedl nový premiér Jaceňuk po získání parlamentní podpory. „Nemáme jinou možnost, než přijmout nesmírně nepopulární rozhodnutí,“ řekl Jaceňuk a dodal, že z Ukrajiny v minulých letech zmizely desítky miliard dolarů.

13:00Ukrajina má novou koaliční vládu

Ukrajinský parlament schválil novou koaliční vládu, na níž se dohodli zástupci dosavadních opozičních sil. Vládu tak povede premiér Arsenij Jaceňuk, jeden z hlavních vůdců dosavadní opozice vůči režimu prezidenta Viktora Janukovyče.