Koronavirus označoval za pouhou chřipečku, teď brazilský prezident Bolsonaro patří mezi nakažené

Brazilský prezident Jair Bolsonaro má koronavirus. (7.7.2020)

Brazilský prezident Jair Bolsonaro má koronavirus. (7.7.2020) Zdroj: Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro má koronavirus. (7.7.2020)
Brazilský prezident Jair Bolsonaro má koronavirus. (7.7.2020)
Brazilský prezident Jair Bolsonaro má koronavirus. (7.7.2020)
4
Fotogalerie

Nákazu koronavirem potvrdily testy u brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který v minulosti opakovaně zlehčoval závažnost nemoci. Prezident s tváří zakrytou rouškou výsledky testování potvrdil novinářům a zároveň dodal, že se těší dobrému zdraví, píší zahraniční agentury.

"Cítím se dobře, normálně. Dokonce bych se zde rád prošel, ale kvůli doporučení lékaře nesmím," uvedl prezident a vysvětlil, že příznaky nemoci včetně horečky začal pociťovat v neděli. Proti nemoci bojoval i antimalarikem hydroxychlorochin, které svého času doporučoval například americký prezident Donald Trump. U léku se však neprokázala účinnost, připomíná agentura Reuters.

Bolsonaro, jenž covid-19 označil za "chřipečku", se dlouhodobě staví proti zavádění přísných restrikcí, nesouhlasil ani se zakrýváním nosu a úst. Nošení roušky mu dokonce na konci června nařídil soudce. Odmítavě se stavěl i proti dodržování rozestupů na veřejnosti, které doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Brazílie s 210 miliony obyvatel je po Spojených státech celosvětově druhou zemí, kterou pandemie covidu-19 zasáhla nejvíce. V zemi se od propuknutí nákazy potvrdilo přes 1,6 milionu infekcí a přes 65 tisíc pacientů v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo.

Bolsonaro se se svými pozitivními výsledky přidal k malé skupině světových vůdců, u kterých se koronavirus SARS-CoV-2 potvrdil. Na konci března se nemoc projevila u britského premiéra Borise Johnsona, který strávil tři dny na jednotce intenzivní péče. V dubnu testy infekci potvrdily u ruského premiéra Michaila Mišustina a v půlce června nákazu oznámil i prezident Hondurasu s manželkou.