Kreml upustil od vojenské pomoci Minsku. Řešení nechává na Bělorusech

Ruská vojenská technika je na ruském území, ubezpečil mluvčí Kremlu. (ilustrační foto)

Ruská vojenská technika je na ruském území, ubezpečil mluvčí Kremlu. (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Protesty v Bělorusku
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko
Protesty v Bělorusku
Protesty v Bělorusku
5
Fotogalerie

Rusko v současnosti nepokládá za nezbytné poskytnout pomoc Bělorusku na základě vzájemné smlouvy o kolektivní bezpečnosti, prohlásil mluvčí Kremlu. Dmitrij Peskov také uvedl, že sami Bělorusové by si měli vyřešit situaci ve své zemi, kde druhým týdnem pokračují protesty proti šestému zvolení Alexandra Lukašenka prezidentem.

„Nyní taková potřeba (pomoci) není. I běloruské vedení samo uznalo, že momentálně taková potřeba není,“ sdělil mluvčí prezidenta Vladimira Putina podle agentury TASS. Peskov zároveň na dotaz týkající se ruské nabídky bezpečnostní pomoci Bělorusku zdůraznil, že v dohodě o kolektivní bezpečnosti, což je postsovětský vojenský pakt vedený Moskvou, a také v rusko-běloruské dohodě o svazovém soustátí „se skutečně předpokládá řada závazků smluvních stran ohledně vzájemné pomoci“.

„Samozřejmě pokládáme v nynější situaci za hlavní, aby nedošlo k žádnému ovlivňování zvenčí, k žádnému vměšování zvenčí,“ zdůraznil Peskov a odsoudil nejmenované cizí mocnosti za pokusy o nepřijatelné zasahování do běloruských záležitostí.

Současně hovořil o nezbytnosti vytvořit podmínky, aby situace zůstala „v právním rámci, ve kterém by se mohl uskutečnit nezbytný dialog“.

Mluvčí také popřel tvrzení o přesunech neoznačené ruské vojenské techniky k Bělorusku. „Ruská vojenská technika je na ruském území. Tady není co komentovat,“ řekl Peskov podle listu Kommersant.