Kyjev potvrdil osvobození Izjumu, Biden chystá další omezení vývozu čipů do Číny

Ukrajinská vlajka v osvobozeném městě Balaklija

Ukrajinská vlajka v osvobozeném městě Balaklija Zdroj: Profimedia, E15

Válka na Ukrajině: Masivní požár v Charkově (12.9.2022)
Válka na Ukrajině: Masivní požár v Charkově (12.9.2022)
Ukrajinci při ofenzivě osvobodili i osadu Kozacha Lopan v Charkovském regionu nedaleko hranic s Ruskem (11.9.2022)
Rakev s královnou na zámku Holyrood.
Rakev s královnou na zámku Holyrood.
7
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 255. den roku, svátek má Marie, před sedmnácti lety dokončil Izrael stažení vojska a obyvatelstva z pásma Gazy.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Ukrajinci o víkendu získali pod kontrolu řadu míst včetně Kupjansku a Izjumu

Ukrajinské síly dobyly zpět město Izjum na východě Ukrajiny, potvrdil v neděli večer prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl, že by chtěl poděkovat vojákům, kteří osvobodili mnohá ukrajinská území, k nimž podle něj nově patří města Balaklija, Izjum a Kupjansk v Charkovské oblasti. Ovládnutím Izjumu a železničního uzlu Kupjansku v Charkovské oblasti Ukrajinci narušili zásobování ruských jednotek na severovýchodní Ukrajině.

Na mnoha místech Ukrajiny v neděli večer ruské útoky na kritickou infrastrukturu způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny. Úplný výpadek nastal v Charkovské a Doněcké oblasti, bez elektřiny zůstaly také části Záporožské, Dněpropetrovské a Sumské oblasti. Rusové podle ukrajinských představitelů zaútočili u Charkova na tepelnou elektrárnu.

✅ Davy lidí ve Spojeném království provázejí královninu rakev

Smuteční kolona vezoucí rakev s královnou Alžbětou II., dorazila v neděli odpoledne ze zámku Balmoral do paláce Holyroodhouse v Edinburghu. S královnu, jež ve čtvrtek zemřela ve věku 96 let, se přišly rozloučit desítky tisíc lidí, kteří lemovali celou trasu vedoucí přes Aberdeen, Dundee a Perth. Davy se tísnily i v centru Edinburghu, kde bude dneska rakev veřejně vystavena v katedrále svatého Jiljí (St. Giles) a v úterý zamíří do Londýna.

Vedení skotského města očekává obrovský zájem veřejnosti o rozloučení s královnou v katedrále. Radnice varovala obyvatele, že musejí počítat s několikahodinovým čekáním ve frontách. Státní pohřeb královny Alžběty II. se uskuteční v londýnském Westminsterském opatství 19. září. Nový král Karel III. vyhlásil na ten den státní svátek.

✅ Bidenova administrativa plánuje dále omezit dodávky čipů do Číny

Americký prezident Joe Biden plánuje podle informací agentury Reuters rozšířit omezení amerických dodávek polovodičů pro umělou inteligenci a zařízení na výrobu čipů do Číny. Ministerstvo obchodu má podle agentury v úmyslu zveřejnit nové předpisy založené na omezeních, oznámených začátkem tohoto roku v dopisech třem americkým společnostem – KLA, Lam Research a Applied Materials.

Dopisy jim zakazovaly vyvážet zařízení na výrobu čipů do čínských továren, které vyrábějí pokročilé polovodiče, pokud prodejci nezískají licence ministerstva obchodu. Washington se tak mimo jiné snaží zabránit tomu, aby Peking mohl zneužít americké technologie pro vojenské účely a celkově si udržet technologickou převahu.

✅ Japonsko by mohlo k povzbuzení ekonomiky zcela zrušit strop pro příjezd turistů

Existují náznaky, že by japonská vláda mohla dále uvolnit pravidla pro zahraniční cestovatele, aby podpořila ekonomiku. Věří, že je může přilákat slabý jen. Ten minulý týden klesl vůči americkému dolaru na nejnižší hodnotu za 24 let.

Japonsko zakázalo příjezd většině zahraničních návštěvníků kvůli opatřením na zpomalení šíření koronaviru. Loni tím byla ovlivněna i odložená olympiáda. Začátkem tohoto měsíce se však počet zahraničních turistů, kterým bylo povoleno vstoupit do země, zvýšil z dvacet tisíc na padesát tisíc za den a turisté již nemusejí cestovat s průvodcem. Nyní se hovoří o tom, že strop by mohl být zcela zrušen.

✅ Výsledek voleb ve Švédsku bude velmi těsný, může se na něj čekat několik dní

V nedělních parlamentních volbách ve Švédsku měl po sečtení více než devadesáti procent hlasů těsnou většinu opoziční pravicový blok. Pokud se mu podaří udržet si náskok, čeká Švédsko po osmi letech vlády sociálních demokratů změna. Pravicový blok zahrnuje Umírněnou koaliční stranu, Švédské demokraty, Liberály a Křesťanskodemokratickou stranu.

Premiérem by se v takovém případě stal lídr Umírněných Ulf Kristersson a protiimigrační Švédští demokraté by získali velký vliv na politiku. „Nevíme, jaký bude výsledek,“ řekl Kristersson svým stoupencům. „Jsem však připraven udělat vše pro to, abych sestavil novou, stabilní a energickou vládu pro celé Švédsko a všechny jeho občany,“ dodal. Podle volební komise bude výsledek znám nejdříve ve středu.

Stane se dnes

  • Český ministr vnitra Vít Rakušan bude jednat s bavorským protějškem Joachimem Herrmannem o migraci.
  • Německý institut Ifo zveřejní podzimní výhled vývoje německé ekonomiky.
  • Evropský účetní dvůr zveřejní audit společných nákupů vakcín proti Covidu-19 v EU.
  • Začne odvolací soud se dvěma strůjci útoků na redakci časopisu Charlie Hebdo a na židovský obchod Hyper Cacher z ledna 2015.