Kyjev stále čeká na 700 zajatců. Dalších 1700 lidí je nezvěstných

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

V zajetí proruských separatistů na východě Ukrajiny dosud zůstává na 700 příslušníků ukrajinských vládních jednotek. Dalších 1700 Ukrajinců podle příbuzných zmizelo bez stopy, oznámil to šéf vyšetřovatelů ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Vovk. Vyjednávání o propuštění zajatých vojáků dál pokračuje.

„Skutečně podle našich odhadů a seznamů zůstává v zajetí okolo 700 příslušníků ozbrojených sil. Jde o vojáky, příslušníky Národní gardy a některé představitele domobrany,“ řekl.

Podle dostupných informací by další výměna zajatců mezi separatisty a ukrajinskou armádou mohla následovat ve středu. Ze zajetí, do něhož během bojů na východě Ukrajiny padli ukrajinští vojáci či civilisté, se podle Kyjeva zatím podařilo osvobodit 1200 lidí.

Údaje o počtech zajatců a osvobozených vojáků se poměrně výrazně liší. Počtem 1200 osvobozených operoval už na začátku září prezident Petro Porošenko, údaje polních velitelů i ukrajinských politiků byly dosud značně nižší. Podle Porošenkovy poradkyně Iriny Heraščenkové drží separatisté v zajetí asi 2400 lidí.

Výměnu zajatců na základě zásady „všichni za všechny“ předpokládají dohody o příměří, kterých bylo 5. a 19. září dosaženo v běloruském Minsku.

Aktivita povstalců ochladla

V noci na úterý se podle ukrajinského analytika Dmytra Tymčuka výrazně snížila aktivita povstalců a ruských vojsk na východě Ukrajiny. V noci ani nedošlo k ostřelování ukrajinských sil, na rozdíl od pondělního dne, kdy se válčilo například v okolí Mariupolu.

Tymčuk podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že na Ukrajině zůstávají ruské jednotky v síle nejméně čtyř praporů, ani se dosud nestáhly těžké zbraně do Ruska. Ruští specialisté prý také vytvořili protivzdušnou obranu hlavních povstaleckých bašt, Doněcka a Luhanska.