Kyjev žádá v Evropě o vyslání policejní mise

Ukrajinská policie (ilustrační foto)

Ukrajinská policie (ilustrační foto) Zdroj: CTK/AP

Ukrajinské ministerstvo vnitra požádalo některé evropské státy o povolání policistů, kteří by hlídkovali v ulicích ukrajinských měst. Agentuře Ukrinform to řekl náměstek ukrajinského ministra vnitra Tigran Avakjan. Hlídky posílené o zahraniční policisty by měly začít fungovat letos v létě. S žádostí o pomoc se podle Avakjana Kyjev obrátil i na Slovensko.

Ukrajinský činitel neupřesnil, v kterých městech by policisté měli být nasazeni. Pomoc by měla být povolána ze zemí, které jsou Ukrajině „mentálně a jazykově blízké,“ řekl Avakjan.

Jde například o Polsko a Slovensko nebo o pobaltské země, kde žije stejně jako na Ukrajině silná ruská menšina. Evropské státy, jimž už byla nabídka adresována, v současné době reakci zvažují, řekl Avakjan.

Řada členských států Evropské unie, například Británie, Německo nebo Švédsko, poskytla loni a letos ukrajinským bezpečnostním složkám materiální pomoc, například přístroje pro noční vidění, ochranné prostředky nebo policejní výstroj. Zásilka pomoci dorazila nedávno na Ukrajinu i z Kanady.

Čtěte také:

Stoltenberg Lavrovovi: Stáhněte ruské vojáky z Ukrajiny