Kypřané v šoku ze zdanění vkladů - nečekali je ani politici

Obyvatelé Kypru vybírají peníze z bank

Obyvatelé Kypru vybírají peníze z bank Zdroj: ctk

Obyvatele Kypru dnes rozhořčila zpráva o jednorázovém zdanění vkladů kvůli finanční pomoci od eurozóny. U bankomatů po celé zemi se objevily hloučky lidí vybírajících peníze. Banky, ve kterých mají uložené peníze například i čeští podnikatelé a firmy, již ale učinily kroky k tomu, aby byly na účtech zmraženy částky odpovídající výši daně.

Dohoda o zdanění vkladů překvapila také některé kyperské politiky. Komunistická strana AKEL dokonce zvažuje návrh na odchod Kypru z eurozóny.

„Mou první reakcí je šok,“ uvedl šéf parlamentní komise pro finanční záležitosti Nicholas Papadopulos. „Toto rozhodnutí je mnohem horší, než jsme očekávali. Je v rozporu s tím, o čem nás vláda až do páteční noci ujišťovala,“ dodal.

Kypr by bez pomoci zřejmě musel vyhlásit platební neschopnost. „Přál bych si, abych nebyl ministr, který musí tento krok učinit,“ řekl ke zdanění vkladů kyperský ministr financi Michalis Sarris. „Krach bankovního systému nebo celé země by ale znamenal ztrátu mnohem více peněz,“ dodal.

Kyperský parlament musí daň posvětit do úterý

Jednorázovou daň musí schválit parlament do úterý, kdy se na Kypru otevřou banky. V pondělí je v zemi státní svátek. Papadopulos odmítl spekulovat o tom, jak bude parlament hlasovat. „Pokud to uskutečníme, existuje velké riziko, že to nebude konec. Bankovní systém bude stále čelist nestabilitě, protože se bude potýkat s výrazným odlivem kapitálu,“ upozornil.

Generální tajemník komunistické Pokrokové strany pracujícího lidu (AKEL) Andros Kyprianu označil postup mezinárodních věřitelů za „zlomyslný a neokoloniální“. Dodal, že strana projedná návrh na vystoupení Kypru z eurozóny. Hnutí sociálních demokratů (EDEK) obvinilo Evropskou unii z „pohřbení principů solidarity“ a vládu z „bezvýhradné kapitulace“.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na dnešek dohodli na záchranném balíku pro Kypr v hodnotě až deseti miliard eur. Kypr ale v rámci dohody musí vybrat jednorázovou daň 9,9 procenta z vkladů nad 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun) a 6,75 procenta na nižší vklady. Předcházející pomoci zemím eurozóny požadavek na zdanění vkladů nezahrnovaly.

Solidarita? Krádež, pláčou Kypřané

„Zajímalo by mě, kam se poděla solidarita EU. Co jsme dostali? Nic,“ prohlásil kyperský mechanik Jannis Pavlu. „Nevím, proč bych měl platit za chyby bank,“ dodal další Kypřan. „Sicílii nazývají ostrovem mafie. Tím ale není Sicílie, je to Kypr. Tohle je prostě a jednoduše krádež,“ řekl jeden kyperský důchodce.

Daň postihne také cizince, kteří mají uložené peníze v kyperských bankách. V této souvislosti se mluví zejména o Rusech, pro něž je Kypr daňovým rájem. Podle agentury Reuters se cizinci na celkových vkladech u kyperských bank odhadovaných na 69 miliard eur podílejí více než třetinou.

Podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka se nové opatření dotkne i Čechů. „Je celá řada středně velkých firem, které využívají výhod registrace na Kypru. Často jsou z řad velkých finančních skupin,“ řekl serveru iDnes.cz.