Lákadlo pro investory je Irák. Prý není tak rozmazlený jako ropné velmoci Zálivu

Irák

Irák Zdroj: reuters

Irák
Irák
Irák
Irácký Mosul
Irácký Mosul
10
Fotogalerie

Celý svět hledí na Irák jako na významného dodavatele bojovníků ISIL či spolu se Sýrií jako na největšího exportéra uprchlíků před občanskou válkou. Teď se ovšem k překvapení všech země stává ekonomickým tygrem.

Je to paradox: jedna z nejnestabilnějších zemích světa má našlápnuto být také jednou z nejrychleji rostoucích. Podle světové banky by měl irácký HDP letos dosáhnout růstu 7,2 procenta. Výrazně tak převýší blízkovýchodní průměr, který je tři procenta. Raketový růst funguje jako lákadlo pro investory – a ti přijdou podle CNBC dříve, než by se předpokládalo.

Podle ekonomů jsou znatelné strukturální faktory, které Iráku, jedné ze zemí OPEC, znovu otevřou pozitivní cestu na globální trh. Nevětším tahounem jsou logicky rostoucí ceny ropy.

Jenže Irák na rozdíl od ostatních ropných velmocí Zálivu, dokáže velmi dobře fungovat i při nižších cenách ropy, protože jeho produkce je levnější a hospodářství není na vysokých cenách ropy tak závislé jako například v Saúdské Arábii.

Současné ceny ropy těsně pod padesáti dolary za barel podle Shwana Tahy z bagdádské Rabee Securities Iráku pomáhají. „Dají mu šanci se nadechnout, aby se ekonomika vzpamatovávala, a zároveň nejsou takové, aby obyvatelstvo rozmazlily,“ poznamenal. Stabilizaci ekonomiky Iráku pomohla také půjčky 5,4 miliardy dolarů od MMF.

Stuart Culverhouse z londýnské Exotix Partners si pochvaluje fiskální konsolidaci země (o rok dříve propadl HDP o devět procent) i zvýšení produkci ropy na jihu Iráku. Svým klientům proto radí kupovat irácké dluhopisy.

Irácký dluh se snížil pod 79 procent HDP a prodlení v platbách zahraničním ropným firmám kleslo z 220 dní na 120 dní. Ekonomové si na Iráku pochvalují také to, že má velmi úrodnou půdu a velký potenciál v zemědělství.