Ani těžba šterkopísků, ani velkotržnice. Na jihu Prahy má vzniknout rozlehlý park

Soutok Berounky s Vltavou

Soutok Berounky s Vltavou Zdroj: By Uza (Vlastní fotografie pořízená z letadla) [Public domain], via Wikimedia Commons

Příměstský park Barcelona
Příměstský park Barcelona
Příměstský park Barcelona
Příměstský park Barcelona
Příměstský park Barcelona
10
Fotogalerie

V Barceloně, Lille, Lisabonu i Miláně poskytují zábavu a relaxaci rozlehlé příměstské parky. Mohly by být inspirací pro Prahu. Vzniká plán pro založení parku Soutok v lokalitě, kde se Berounka vlévá do Vltavy.

Začíná pracovat platforma pro všechny dotčené aktéry v území, od zástupců městských částí a obcí, přes zástupce magistrátu, po majitele pozemků a podnikatele. Na projektu pracuje Institut plánování s rozvoje Prahy (IPR). Plán pro založení příměstského parku Soutok předloží IPR magistrátu ke schválení v lednu 2017.

„Nekoordinovaná správa nyní způsobuje postupnou devastaci území, kde lze nalézt nejednu nepovolenou skládku. Přitom území říční nivy na soutoku má obrovský rozvojový potenciál,“ říká Marek Vácha, mluvčí IPR.

Zbývá dořešit několik zájmů, které jdou proti rekreačnímu využití plochy, jako je existence Velkotržnice Lipence uprostřed záplavového území, plán na splavnění Berounky pro rekreační plavbu nebo těžba štěrkopísků na Zbraslavi.

Na společné koordinaci se už dříve domluvilo pět městských částí, Černošice a magistrát Prahy. Kvůli nesouhlasu se záměrem na těžbu štěrkopísku na Zbraslavi i se splavněním Berounky psalo vedení Zbraslavi i premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

„Lokalita je naprosto úžasná, a to jsem jich za posledních 25 let viděl opravdu hodně. Příprava příměstského parku na soutoku má nejlepší předpoklady, aby byla úspěšná,“ řekl tento týden po návštěvě Prahy ředitel příměstského parku v Lille Pierre Dhenin.

Část území už dnes lidi využívají k procházkám. Podle plánu by v roce 2018 měly začít vznikat infostánky a kulturní nebo sportovní akce. Park by měl mít výkonnou radu a společný balík peněz na menší projekty.

„Jsem přesvědčen, že příměstský park Soutok je velmi žádoucím projektem. I nadále jsem připraven v rámci svých možností tento projekt podporovat,“ říká starosta Černošic Filip Kořínek.


Jak vypadá příměstský park v Barceloně? Podívejte se v galerii