Londýn se chystá na odchod Řecka z eurozóny

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/ap

Británie se připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny. Země se podle mluvčího britského premiéra Davida Camerona začala intenzivněji připravovat na to, jak odrazit nebezpečí šíření krize mezi finančními trhy. Cameron kvůli tomu jednal s představiteli ministerstva financí a britské centrální banky, potvrdil také jeho mluvčí.

„Vláda provedla pohotovostní plánování v rozsáhlé míře během roku 2012, kdy v eurozóně existoval mimořádný tlak týkající se Řecka. Vzhledem ke skutečnosti, že tu je nová řecká vláda… se domnívám, že je nyní ten správný čas (to znovu posoudit)“, sdělil Cameronův mluvčí. Pokud jde o možné šíření nákazy na finančních trzích, „je to něco, před čím chceme být ostražití“, prohlásil také.

Britský ministr financí George Osborne už v neděli řekl, že patová situace, ve které se nachází jednání mezi Řeckem a zbytkem eurozóny, zvyšuje nebezpečí pro britskou ekonomiku, a přípravy pohotovostních plánů probíhají intenzivněji.

Podle nejmenovaného představitele britského ministerstva financí si nikdo podle jeho názoru nemyslí, že Řecko skupinu zemí sdílejících euro opustí. Je ale podle něj správné, že se britští činitelé touto možností zabývají, řekl podle Reuters zdroj k dnešní schůzce Camerona s představiteli ministerstva a centrální banky. Odchod Řecka „by vytvořil opravdovou nestabilitu,“ prohlásil také tento zdroj.

Nová řecká vláda vedená levicovým premiérem Alexisem Tsiprasem usiluje o změnu podmínek mezinárodního záchranného programu. Mezinárodní věřitelé Řecka se ale k požadavkům Atén stavějí zdráhavě.