Maďarsko zpřísní boj proti drogám, chystá povinné testy pro děti

Protidrogová razie

Protidrogová razie Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta

Poslanci z maďarské vládní strany Fidesz podporují návrh na každoroční povinné krevní testy dětí ve věku 12 až 18 let. Novinka by měla „chránit děti a pomoci v boji s pašováním drog“.

„Myslíme si, že jde o seriózní návrh hodný naší podpory,“ prohlásil šéf poslanců Fideszu Antal Rogán. „Ti, kteří drogové testy odmítají, tím vědomě či nevědomky podporují drogy,“ dodal.

Výsledky testů svých dětí by měli mít k dispozici jen rodiče. Rogán také ujistil, že ani v případě pozitivního výsledku nebude dětem hrozit žádný právní postih.

Podle vyjádření mluvčího Fideszu Mátého Kocsise z minulého týdne by se povinnost podrobit se každoročnímu testu na drogy měla vztahovat také na politiky a novináře.

Expert: Raději se zaměřte na alkohol

Rogán ovšem připustil, že návrh ve své současné podobě potřebuje „výrazné úpravy“, bude se tak jednat i o tom, na koho by se testy měly vztahovat. Parlament, v němž má Fidesz pohodlnou dvoutřetinovou většinu, by o konečné podobě zákona měl jednat v únoru.

Opozice návrh svorně odmítá. Socialisté jej označili za „noční můru“. Poslankyně liberálního Dialogu pro Maďarsko Tímea Szabó pak navrhla, že poslanci by se před vstupem do budovy Parlamentu měli podrobit testu na přítomnost alkoholu v krvi.

Jak řekl maďarské rozhlasové stanici InfoRadio toxikolog Gábor Zacher, v zemi žije 800 tisíc alkoholiků a 20 tisíc drogově závislých. „Ve srovnání s alkoholem je riziko užívání drog pro národní zdraví nevýznamné,“ dodal.