McDonald's kvůli úmrtím zaměstnanců uzavřel na dva dny všechny pobočky v Peru

McDonald's v Peru

McDonald's v Peru Zdroj: Reuters

Protesty proti restauracím McDonald's v Peru
Protesty proti restauracím McDonald's v Peru
3
Fotogalerie

Kvůli úmrtí dvou mladých zaměstnanců amerického řetězce rychlého občerstvení McDonald's v Peru uzavřela společnost na dva dny všechny své pobočky v zemi. Nehoda, při které dívku a mladíka v Limě zabil elektrický proud, rozpoutala v Peru debatu ohledně pracovních podmínek v podobných zařízeních, napsal peruánský list La República.

Osmnáctiletou Alexandru Porrasovou Ingovou a stejně starého Gabriela Campose Zapatu zabil v neděli uvolněný kabel, když během noční směny uklízeli kuchyni. Podle policie Ingovou zasáhl elektrický proud ze stroje na nápoje a Zapatu potkal stejný osud, když kolegyni přispěchal na pomoc. Úmrtí úřady vyšetřují.

Peruánská část společnosti McDonald's na twitteru v úterý vyhlásila dvoudenní smutek a dvoudenní uzavření všech svých poboček. Všem zaměstnancům ve více než 40 prodejnách po celé zemi přitom za tuto dobu vyplatí mzdu jako obvykle.

Smrt Ingové a Zapaty vyvolala v Peru protesty převážně mladých lidí. Na sociálních sítích začali sdílet své zkušenosti s otřesnými pracovními podmínkami, které na podobných pozicích panují, s vykořisťováním a s nedostatečnou bezpečností práce. Stěžují si nejvíce na zběsilé pracovní tempo, nezaplacené přesčasy, zadržovanou či nízkou mzdu nebo na nerespektování pracovní doby.