Merkelová dorazila do Turecka, s premiérem bude jednat o migraci

Merkelová, Davutoglu

Merkelová, Davutoglu Zdroj: ctk

Německá kancléřka Angela Merkelová dorazila do tureckého Gaziantepu, kde společně s představiteli EU a tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem navštíví blízký tábor pro syrské uprchlíky. Poté ji čeká jednání, během nějž bude s Davutogluem mluvit o plnění březnové dohody mezi Evropskou unií a Ankarou o vracení migrantů z Řecka.

Merkelovou při krátké cestě na jihovýchod Turecka doprovází předseda Evropské rady Donald Tusk a místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Návštěvu provází velmi přísná bezpečnostní opatření a město blízko syrských hranic střeží množství policistů v uniformách i v civilu, uvedla agentura Reuters. V pátek zasáhla raketa odpálená ze Sýrie blízké město Kilis a zabila dva lidi.

Kancléřku nejdříve čeká cesta do uprchlického tábora Nizip, poté bude mluvit s Davutogluem o plnění dohody mezi EU a Tureckem, jež začala platit 20. března. Ankara se v ní zavázala přijmout zpět všechny migranty, kteří se z tureckého pobřeží dostanou na řecké ostrovy a nezískají posléze v Řecku azyl. Za každého takto vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 tisíc běženců.

Slíbené miliardy, rozmrazení pohovorů...

Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů Turecka s EU, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize. Loni v listopadu Turecku slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun), po jejich vyčerpání EU poskytne Turkům do roku 2018 další tři miliardy eur. Právě na to, kdy unie uvolní slíbené finanční prostředky a zač je Turecko hodlá utratit, se podle agentury Reuters bude dnešní jednání soustředit.

V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků a řada z nich hledá způsob, jak se dostat za lepším životem do Evropy. Ačkoli počet lidí, kteří zkoušejí dostat se před moře do Řecka v posledních týdnech oproti lednu a únoru výrazně klesl, migranti tuto cestu stále využívají. V posledních dnech podle Mezinárodní organizace pro migrace (IOM) do Řecka připlouvá v průměru 150 běženců.