Merkelová hájí dohodu s Turky, řešení migrace jde prý správným směrem

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/ap

Německá kancléřka Angela Merkelová nesouhlasí s kritikou ochránců lidských práv za dohodu mezi Evropskou unií a Tureckem o řešení uprchlické krize. V rozhovoru s televizní a rozhlasovou stanicí SWR prohlásila, že prvořadým úkolem je předcházet umírání syrských běženců a zastavit nelegální migraci do Evropy.

Merkelová řekla, že ujednání s Tureckem se týká toho, jak zastavit nelegální migraci, jak zakročit proti pašerákům lidí a jak zároveň dostát své humanitární odpovědnosti.

„Je nelidské dostávat lidi do takto nebezpečných situací. Proto bychom se měli pokusit nabídnout jim legální cesty. Německo se každopádně k této odpovědnosti hlásí,“ uvedla s tím, že v Egejském moři už se letos utopilo přes 320 běženců snažících se dostat do Evropy.

Merkelová v rozhovoru se SWR uznala, že proces řešení uprchlické krize je pomalý a že by se problémy mohly řešit rychleji. „Ale vše jde tím správným směrem,“ dodala s tím, že EU nakonec postupuje společně. „Všichni říkají, že musíme chránit naše vnější hranice, všichni říkají, že musíme bojovat proti nelegální migraci, všichni se vyslovili pro zásah NATO v Egejském moři a všichni nyní přivítali nové návrhy,“ řekla k pondělnímu summitu.

Přečtěte si komentáře zahraničního tisku:

Podrobnosti dohody s Tureckem, o které jednal pondělní summit v Bruselu, mají být připraveny do březnové vrcholné schůzky představitelů unijních států.

Turecký premiér Ahmet Davotuglu v pondělí překvapil evropské partnery, když na společném jednání věnovaném migrační krizi přinesl nové návrhy a požadavky. Ankara mimo jiné žádá další tři miliardy eur na pomoc syrským uprchlíkům na tureckém území, rychlejší zjednodušení vízové povinnosti pro Turky a otevření nových kapitol v jednání o vstupu Turecka do Evropské unie.

Turecko také na summitu navrhlo, že bude přebírat migranty z řeckých ostrovů, pokud EU za každého takto vráceného syrského občana přesídlí do unie přímo z Turecka jednoho Syřana s právem na azyl.