Merkelová žádá minimální standardy EU pro péči o běžence

Angela Merkelová při návštěvě uprchlického centra v Heidenau

Angela Merkelová při návštěvě uprchlického centra v Heidenau Zdroj: CTK

V Evropské unii musí platit minimální standardy pro péči o běžence a pro průběh azylového řízení. Ve Spolkovém sněmu to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Zároveň vyzvala, aby se o udělení azylu rozhodovalo rychleji a bylo tak možné účinně pomoci lidem, kteří prchají před válkou. Kancléřka také zdůraznila, že lidé, kteří zůstanou v Německu, musí respektovat hodnoty obsažené v německé ústavě.

Merkelová se v projevu před poslanci přihlásila k solidaritě a k obhajobě lidských práv, které označila za základní hodnoty EU. „Evropská unie je společenství hodnot, společenství práva a odpovědnosti a musí v praxi ukázat, že těmto nárokům také dostojí. K tomu patří, že musejí být dodržovány minimální standardy pro ubytování uprchlíků a zajištění jejich potřeb a pro průběh azylového řízení,“ řekla kancléřka.

„Nyní jsme v situaci, kdy tyto minimální standardy všude dodržovány nejsou,“ uvedla Merkelová. Neupřesnila však, jaké země podle ní standardy nenaplňují.

Je třeba zrychlit azylové řízení, tvrdí Merkelová

Německá kancléřka také vyzvala k rychlejšímu průběhu azylového řízení. „Abychom mohli skutečně pomoci těm, kdo do Evropy utekli před válkou a pronásledováním, je nutné výrazně zrychlit azylové řízení,“ řekla Merkelová. „A zejména v těch případech, kdy k nám lidé nepřišli kvůli válce a pronásledování, musíme mnohem rychleji rozhodnout a důsledně prosazovat následný návrat těchto lidí (do jejich země původu),“ uvedla.

Kancléřka také zdůraznila, že integrace přistěhovalců do společnosti je stejně důležitá jako opatření pro ochranu hranic nebo jako zajištění okamžité pomoci běžencům. „Očekáváme od těchto lidí, že budou respektovat pravidla a hodnoty, které obsahuje naše ústava, a že se na tomto základě integrují do společnosti. V první řadě od nich očekáváme ochotu naučit se německy,“ řekla.