Mexiko vyzvalo G20, aby podpořila Evropu a posílila zdroje MMF

G20 Mexiko

G20 Mexiko Zdroj: profimedia.cz

Skupina předních světových ekonomik G20 by na nadcházejícím dvoudenním summitu měla podpořit silnější Evropu a poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) nové peníze na ochranu před dopady evropské dluhové krize. Řekl to mexický prezident Felipe Calderón, který bude hostitelem summitu v letovisku Los Cabos na tichomořském pobřeží.

Summit se sejde den po klíčových volbách v Řecku a v době, kdy rostou obavy z rozšíření dluhové krize do Španělska a Itálie a z rozpadu eurozóny. „Třebaže žádné konkrétní dohody o Evropě neočekáváme, chtěl bych, aby ze summitu vzešla vyjádření a sliby, která budou důrazně orientována na novou, silnější Evropu, Evropu 21. století,“ řekl Calderón před summitem zahraničním tiskovým agenturám.

Dnešní volby v Řecku mohou rozhodnout o osudu země a jejím dalším setrvání v eurozóně. Calderón uvedl, že je důležité připravit se na jakýkoli možný scénář.

Hlavní prioritou hostitelské země ale bude zkompletovat závazky členů G20 ohledně nových zdrojů MMF na pomoc proti krizím. V dubnu členské země G20 slíbily fondu více než 430 miliard dolarů (8,7 bilionu Kč). Nové hospodářské mocnosti jako Brazílie, Čína, Rusko a Mexiko však ještě konkrétní částky neoznámily a měly by to udělat právě nyní.

Čtěte také:

Centrální banky v pohotovosti: čekají, co přinesou řecké volby

Igor Záruba: Sám doma

Čína, USA a Japonsko mají také ekonomické resty, kontruje Evropa

„“ řekl Calderón o celkovém objemu nových zdrojů pro MMF. Podle něj je škoda, že se k dohodě nepřipojily USA a Kanada.