Miliardy od Fedu poslaly akcie vzhůru

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: reuters

Směr vzhůru udalo pátečnímu obchodování na akciových trzích čtvrteční oznámení americké centrální banky (Fed), která ukončila čekání investorů na další kolo kvantitativního uvolňování. Fed splnil očekávání trhů, když oznámil časově neomezený nákup hypotečních cenných papírů v objemu 40 miliard dolarů měsíčně.

Suma může být v případě potřeby upravena. „Trhy budou mít tedy možnost spekulovat, zda Fed nebude v budoucnosti zvyšovat či snižovat objem nakupovaných aktiv v závislosti na budoucím vývoji hospodářství,“ upřesňuje Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP Invest.

Akcie v Evropě i USA v reakci výrazně vzrostly a naopak dolar oslaboval, když spadl na čtyřměsíční minimum. Americká lehká ropa WTI se pak poprvé po čtyřech měsících vrátila nad 100 dolarů za barel. Index S&P 500 přidal za čtvrtek a pátek dvě procenta a obchoduje se nejvýše od konce roku 2007.

Akciovou rallye zažila také pražská burza, která jen za pátek vzrostla o 2,55 procenta. Akcie mediální CME přidaly téměř deset procent a papíry rakouské bankovní skupiny Erste 8,5 procenta.

Fed také prodloužil závazek držet základní úrokové sazby u nuly alespoň do poloviny roku 2015. Operace Twist, která představuje nákupy aktiv za 45 miliard dolarů měsíčně, bude pokračovat do konce letošního roku. Prognóza růstu americké ekonomiky byla pro letošek snížena, pro další dva roky se naopak zlepšila. „Fed nafoukne každý měsíc svoji bilanci o 0,25 procenta amerického hrubého domácího produktu. Za deset měsíců by se americké nominální HDP zvýšilo o 2,5 procenta,“ uvedl Václav Franče z týmu ekonomického výzkumu Raiffeisenbank. „Tedy za předpokladu, že peníze budou cirkulovat v ekonomice,“ dodal.

„Americká centrální banka Fed bude kupovat hypoteční papíry donekonečna,“ napsal na Twitteru Bill Gross, který spravuje největší světový fond dluhopisů. „Kupte si skutečné aktivum. Zlato nebo dům,“ dodal.

Sentiment na trzích podpořily americké maloobchodní tržby a spotřebitelská důvěra, zatímco výkon průmyslu byl zklamáním. Posilovaly také komodity. Výprodej naopak v reakci na posilující akcie zažil dluhopisový trh. Výnosy amerických a také italských, a především španělských dluhopisů před víkendem rostly. V posledním případě mohlo zapůsobit oznámení nové aukce na příští týden.