Mogheriniová: V Donbasu zatím platí příměří, klíčové je ale naplnění dohod

Tank ukrajinské armády

Tank ukrajinské armády Zdroj: reuters

Janukovyčova vila
Janukovyčova vila
Janukovyčova vila
Janukovyčova vila
Janukovyčova vila
14
Fotogalerie
Naplnění dohod z Minsku je podmínkou pro vyřešení konfliktu na východě Ukrajiny, řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která se zúčastnila neformální schůzky ministrů zahraničních věcí v Bratislavě. Ocenila, že nové příměří na východě Ukrajiny je dodržováno.

„Je absolutně nevyhnutelné plně implementovat dohody z Minsku a my to považujeme za klíčový bod na cestě k vyřešení konfliktu,“ uvedla Mogheriniová.

Právě situace na Ukrajině je jedním z bodů dvoudenní schůzky šéfů diplomacií zemí evropské osmadvacítky, které se v sobotu zúčastní také zástupci kandidátských zemí.

Ministři podle Mogheriniové hovořili také o posílení role EU při obnově Ukrajiny po úplném uvedení dohod z Minsku do praxe. „Ekonomika, energetika, doprava - to jsou všechno věci, ve kterých může EU pomoci,“ řekla.

Součástí neformálních jednání byla také otázka sankcí, které EU uvalila na Rusko za anexi Krymu a postup Moskvy v ukrajinské krizi. Mogheriniová uvedla, že nezazněly hlasy, aby EU ustoupila od toho, že sankce jsou provázány s minskými dohodami. Podle ní by se hospodářskými sankcemi vůči Rusku, jejichž platnost unie prodloužila do konce ledna příštího roku, měli na říjnovém summitu zabývat státníci členských zemí EU.

Ministři na schůzce hovořili také o možnosti posílení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany, byť podle Mogheriniové se zástupci členských států unie shodli, že vytvoření společné evropské armády není otázkou blízké budoucnosti.