Musk chce propustit většinu zaměstnanců Twitteru. Do čela Británie se může vrátit Johnson

Pokud Elon Musk skutečně převezme společnost Twitter, plánuje propustit až 75 procent současných zaměstnanců.

Pokud Elon Musk skutečně převezme společnost Twitter, plánuje propustit až 75 procent současných zaměstnanců. Zdroj: e15.cz

Elon Musk souhlasil, že koupí Twitter za 44 miliard dolarů. Má čas do příštího pátku, aby si zajistil financování.
Liz Trussovou může v čele Velké Británie nahradit Rishi Sunak, Penny Mordauntová nebo bývalý premiér Boris Johnson. Rozhodne se do týdne.
Sestavování nové italské vlády provázejí spory. Jeden z koaličních partnerů - Silvio Berlusconi (na snímku) prohlásil, že za válku na Ukrajině může Zelenskyj.
Akcie na evropských burzách ve čtvrtek zpevnily.
Francouzský prezident Emmanuel Macron chce prosadit státní rozpočet na příští rok bez souhlasu dolní komory parlamentu.
6
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 294. den roku, svátek má Brigita, před 36 lety vyhlásily Marshallovy ostrovy v Tichém oceánu nezávislost na Spojených státech. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Trussovou může nahradit Johnson či Sunak

Britská Konzervativní strana hledá po předčasné rezignaci Liz Trussové nového lídra, který se zároveň stane premiérem Spojeného království. Konzervativci tentokrát plánují zvolit vhodného kandidáta během jediného týdne. O uvolněný post se již přihlásili neúspěšní uchazeči z předchozí volby Rishi Sunak a Penny Mordauntová. Vyloučit nelze ani návrat Borise Johnsona. Jeremy Hunt chce naopak zůstat ve funkci ministra financí a o premiérský úřad usilovat nebude.   

Podle Berlusconiho může za válku na Ukrajině Zelenskyj

Sestavování nové italské vlády se komplikuje. Mezi koaličními partnery vypukly ostré třenice poté, co na veřejnost unikly nahrávky, v nichž bývalý italský premiér Silvio Berlusconi obviňuje ukrajinského prezidenta Zelenského, že vyprovokoval ruskou invazi na Ukrajinu. Berlusconi, jehož strana Vzhůru Itálie se má stát členem nového italského kabinetu, byl dříve známý úzkými vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina.   

Macron prosadí státní rozpočet bez souhlasu parlamentu

Vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona plánuje použít speciální ústavní pravomoc ke schválení státního rozpočtu na příští rok, aniž by o něm muselo hlasovat Národní shromáždění. Macronova centristická koalice Spolu ztratila v červnových volbách parlamentní většinu a je tedy pro ni velice obtížné prosazovat zákony. Některým opozičním poslancům se tento krok nelíbí a označují jej za nedemokratický. Opozice má nyní právo na něj odpovědět hlasováním o nedůvěře vládě. Je však nepravděpodobné, že by mělo úspěch.  

Musk plánuje vyhodit 75 procent pracovníků Twitteru 

Miliardář Elon Musk sdělil podle listu The Washington Post potenciálním investorům, že propustí tři čtvrtiny zaměstnanců Twitteru, pokud se mu podaří společnost převzít. Twitter už letos v létě kvůli hospodářskému útlumu výrazně zpomalil nabírání nových pracovních sil. Firmu také opustilo mnoho manažerů. Soud mezi Muskem a vedením Twitteru je aktuálně pozastaven. Miliardář souhlasil na začátku října, že sociální síť odkoupí za původních podmínek, tedy za 44 miliard dolarů, zhruba 1,1 bilionu korun. Musk má nyní čas do příštího pátku, aby si zajistil financování.  

Americké akcie zlevnily, evropské posílily

Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek oslabily. Investoři se obávají dalšího utahování měnové politiky centrální bankou Fed. Dow Jonesův index ztratil 0,3 procenta. Širší S&P 500 odepsal 0,8 procenta a technologický Nasdaq Composite klesl o 0,61 procenta. Naproti tomu všechny hlavní burzy v západní Evropě za včerejšek posílily. Nejvíce francouzský index CAC 40, jenž zpevnil o 0,76 procenta. V zisku zakončil obchodování též britský FTSE 100 (+0,27 procenta) či německý DAX (+0,2 procenta).   

Stane se dnes

  • V Praze se koná neformální zasedání ministrů dopravy Evropské unie, na které jsou pozvání i zástupci Ukrajiny, Moldavska, Norska a Švýcarska. Jde o hlavní akci českého předsednictví v Radě EU v dopravním sektoru. Politici se zaměří například na rozvoj železniční dopravy vysokorychlostních tratí.
  • Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková pořádá v Berlíně konferenci ministrů zahraničí západobalkánských států, které usilují o vstup do Evropské unie. Na schůzku bylo jakožto předsednická země EU pozváno i Česko.
  • Evropská komise zveřejní rychlý odhad vývoje spotřebitelské důvěry v evropském bloku za říjen.