Nasralláh: Vypálení raket na Izrael je novou fází války v Sýrii

Izraelsko-syrský konflikt

Izraelsko-syrský konflikt Zdroj: Reuters

Vypálení raket ze Sýrie na izraelské cíle na Golanských výšinách z minulého týdne, které mají podle Izraele na svědomí íránské elitní jednotky Kuds, otevírá novou fázi války v Sýrii. Prohlásil to dnes vůdce radikálního libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Bojovníci šíitského hnutí stojí v sousední Sýrii na straně vládních jednotek prezidenta Bašára Asada.

Jak Nasralláh uvedl v televizním projevu, raketový útok ukázal, že Sýrie a její spojenci jsou připraveni "zvýšit úsilí" při obraně Sýrie před Izraelem. Kdo přesně za útokem stál, nicméně nezmínil.

Podle vůdce Hizballáhu bylo ze syrského území odpáleno 55 raket. Izrael hovořil o dvaceti střelách, z nichž čtyři zachytil izraelský obranný systém a zbylé spadly ještě v Sýrii. Židovský stát v reakci na tento útok z minulého čtvrtka zasáhl desítky íránských vojenských cílů v Sýrii, mimo jiné sklady zbraní, odpalovací rampy či zpravodajská centra využívaná elitními íránskými jednotkami.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že izraelské nálety usmrtily nejméně 23 bojovníků, včetně pěti syrských vojáků. Šlo o "jednu z největších operací izraelského letectva za poslední desetiletí," uvedla izraelská armáda. "Jednotky Kuds za to tvrdě zaplatily. Íráncům bude dlouho trvat, než zase všechno obnoví," dodala. Jak upřesnil izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman, armáda zasáhla "téměř všechny" íránské pozice v Sýrii.

Nasralláh ale tvrdí, že izraelské letectvo zasáhlo jen prázdné budovy. Židovský stát rovněž obvinil z toho, že nepřiznal ztráty, které utrpěl během íránského útoku. "Jestliže si myslíte, že můžete útočit, ničit a zabíjet v Sýrii bez jakékoli reakce, myslíte si to špatně," vzkázal vůdce Hizballáhu Izraeli.