Nejméně nezaměstnaných je v Salcburku, nejvíc v Andalusii

Španělsko, ilustrační foto

Španělsko, ilustrační foto Zdroj: barcelonareporter.com

Evropský statistický úřad ve spolupráci s Evropským úřadem práce porovnal míru nezaměstnanosti v 271 regionech EU za loňský rok. Nejméně lidí bez práce bylo na Salzburgsku a Tyrolsku (shodně 2,5 procenta), naopak nejkritičtější situace na trhu práce byla zaznamenána v jihošpanělské Andalusii, v loňském roce tam bylo nezaměstnaných 30,4 procenta obyvatel.

Dalšími regiony s nízkým počtem nezaměstnaných byly Zeeland v Nizozemí (2,7 %), Oberbayern, Niederbayern a Freiburg v Německu (přibližně 3 %). Naopak nejvíc lidí bez práce (přibližně 30 %) zaznamenali statistici kromě měst jižního Španělska také na Kanárských ostrovech a ve francouzských zámořských oblastech.

Z hlediska zaměstnanosti mladých lidí nejhůře vyzněl španělský region Ceuta (65,8 %) a francouzské državy Réunion (58,5 %) a Martinik (56,8 %). Naopak nejmíň mladých bez zaměstnání bychom loni našli v německých městech Tübingen (4,3%) a Oberbayern (4,5%).

Za rok 2011 statistici evidovali 44 regionů, ve kterých počet lidí bez práce klesl pod polovinu průměrné nezaměstnanosti Evropské unie (4,8 %). Nejvíce jich bylo v Německu (16), Nizozemí (10), Rakousku (8), Belgii (4), Itálii (2) a po jednom ve Velké Británii, Francii, Rumunsku a České republice. V tuzemsku se na poloviční hodnotu nezaměstnanosti zemí sedmadvacítky dostalo hlavní město Praha.