Největší budova světa se otevírá. Opera v Sydney by se dovnitř vešla dvacetkrát

Dostavěné New Century Global Centre v Čcheng-tu

Dostavěné New Century Global Centre v Čcheng-tu Zdroj: profimedia.cz

V čínské provinční metropoli Čcheng-tu se dnes otevírá největší budova na světě. Kromě slavné opery Austrálii nabízejí stavitelé ještě jedno srovnání. Pentagon, sídlo amerického ministerstva obrany, je svou rozlohou přibližně třetinový.

Stavba nazvaná New Century Global Centre pojme tisíce kanceláří, dvě obchodní střediska, dva pětihvězdičkové hotely, konferenční sály, kino se 14 sály, univerzitní komplex či 400 tisíc metrů čtverečních obchodů. Dovnitř se vejdou i atrakce jako kluziště odpovídající mezinárodním specifikacím pro rychlobruslařské závody, falešná pirátská loď či napodobenina středomořské vesnice. Ta leží na „březích“ několika bazénu simulujících Středozemní moře, vedle stojí stavba připomínající křesťanský kostel.

Rozměry budovy jsou skutečně obří. Na délku měří 500 metrů, na šířku 400, vysoká je sto metrů. Celková podlahová plocha činí 1,76 milionu čtverečních metrů. Stavba New Century Global Centre trvala tři roky.

Centrum se stane srdcem nové čtvrti Čcheng-tu, 14milionové metropole provincie Sečuán v jihozápadní Číně. V sousedství gigantické budovy stojí centrum současného umění od slavné irácké architektky Zahy Hadid.

Spolu s obří budovou se v nové čtvrti otevírá i prodloužená linka metra. Čcheng-tu má ambici stát se hospodářským a kulturním centrem jihozápadní Číny. V roce 2020 by ambice města mělo nové mezinárodní letiště, v plánu jsou také nová železniční spojení.