Někteří manažeři v USA vydělávají víc, než dá jejich firma za daně

dolar

dolar Zdroj: freedigitalphotos.net

Některé americké firmy loni zaplatily na platech svým šéfům víc peněz, než kolik odvedly na daních. Ukázala to studie amerického Institutu pro politická studia (IPS). Ze stovky nejlépe placených šéfů to byl případ 25 z nich. Vyšlo také najevo, že řada firem utrácí víc peněz za lobbisty, než na placení daní. Některé zákonodárce ve Washingtonu studie pobouřila natolik, že chtějí znovu jednat o výši platů manažerů.

Výše kompenzace pro zmíněných 25 šéfů, jejichž plat byl vyšší, než kolik jejich firma loni zaplatila na dani z příjmu, v průměru dosáhla 16,7 milionu dolarů (asi 279 milionů korun) ročně. Naproti tomu šéfové firem, jejichž akcie jsou zařazeny v bázi indexu S&P 500, si v průměru vydělali 10,8 milionu dolarů (asi 180 milionů korun).

IPS je koncepčním střediskem, které má podle agentury Reuters spíše levicové smýšlení. Člen Výboru pro dohled a reformu vlády, demokrat Elijah Cummings, po přečtení studie napsal dopis předsedovi výboru a žádal jej o svolání schůze. Američtí politici se kvůli vysokému deficitu snaží šetřit a každá taková zpráva je některým z nich trnem v oku.

Cummings v dopise předsedovi výboru, jímž je republikán Darrell Issa, mimo jiné napsal, že chce zjistit „rozsah, v jakém dnes přetrvávají problémy, které vedly k hospodářské krizi, a které se týkají odměňování ředitelů“. Zajímá jej také, proč zisky firem a platy jejích šéfů „rostou závratným tempem, když platy zaměstnanců stagnují a nezaměstnanost zůstává nepřijatelně vysoko“.

Cummings také navrhuje, aby zákonodárci věnovali více pozornosti sbírce zákonů. Chce zjistit, zda daňový zákon nevybízí k tomu, aby se rozdíly v příjmech prohlubovaly.

Institut IPS při sestavování studie srovnával platy ředitelů s výši daní placených na federální úrovni. Nebral v úvahu daně na úrovni jednotlivých států americké unie, ani daně placené v zahraničí. Nepřihlížel ale ani k odloženým daním, které mohou být často mnohem vyšší, než daně v konkrétním zdaňovacím období skutečně zaplacené.