Německo neuznává pasy vydané na území ovládaném Islámským státem

Vlajka islámského státu v Iráku

Vlajka islámského státu v Iráku Zdroj: ctk/ap

Německo přestalo uznávat cestovní pasy migrantů z těch oblastí Sýrie a Iráku, které ovládá radikální organizace Islámský stát (IS), pokud jsou staré nanejvýš něco přes rok. Pro držitele takových dokumentů bude tak mnohem těžší prokázat svou totožnost a tedy i nárok na udělení azylu v zemi.

Nařízení o neplatnosti určitých syrských a iráckých pasů vydalo spolkové ministerstvo vnitra podle serveru Spiegel Online již loni 10. prosince. Týká se všech cestovních dokumentů vydaných po 1. lednu 2015 v severní a východní Sýrii a severním a západním Iráku, které kontroluje IS.

Za neplatné tak německé úřady považují například pasy obyvatel syrských měst Dajr az-Zaur, Rakka a Hasaká, dvoumilionového severoiráckého Mosulu či západoirácké provincie Anbár.

V loňském roce vyšlo najevo, že radikálové z IS jsou schopni díky ukořistěným technologiím vystavovat padělané syrské pasy s využitím originálních formulářů. Podle tajných služeb je islamisté prodávají na černém trhu. Identita majitelů takových dokumentů se tak prý nedá spolehlivě ověřit, a je ji tak třeba zjišťovat jiným způsobem.

K rozhodnutí považovat některé syrské a irácké pasy za neplatné přistoupil Berlín krátce poté, co se na falešné syrské pasy do Evropy dostali přinejmenším dva teroristé, kteří se podíleli na pařížských teroristických útocích z 13. listopadu, upozornila agentura AP. Při atentátech zahynulo 130 lidí.