Nervozita v unii vrcholí, řecký krach je na dosah

nepokoje v Řecku

nepokoje v Řecku Zdroj: reuters

Má eurozóna scénář pro případ, jestliže neschválí řecký parlament další úspory? Brusel to popírá, zasvěcení mluví o opaku.

O rozruch se postarala agentura Reuters, podle níž připravují unijní úředníci už týdny plán B. Zajistit má Aténám hotovost, pokud by kvůli nepřijetí škrtů odpadla 12miliardová tranše z loňského záchranného balíku. Cílem je zabránit šíření dluhové nákazy do dalších periferních ekonomik unie a zhroucení evropského bankovního systému. Detaily „nouzové cesty“ zdroje agentury neuvedly. Zdůraznily pouze, že byla zavržena myšlenka překlenovacího úvěru EU.

Řecko, jímž zmítá generální stávka, musí v červenci splatit dluhy za 5,4 miliardy a v srpnu za 8,4 miliardy eur. Ecofin a Evropská rada se minulý týden vyslovily pro dodatečný přísun peněz z veřejného a soukromého sektoru, mluví se až o 120 miliardách.

Do hry o řecké přežití se mezitím vložila Čína. „Má-li Evropa potíže, podáme jí pomocnou ruku,“ uvedl v Berlíně premiér Wen Ťia-pao. Peking začal investovat do obligací marodných ekonomik zkraje tohoto roku.