Nizozemská královna oznámila abdikaci ve prospěch svého syna

Nizozemská královna Beatrix

Nizozemská královna Beatrix Zdroj: profimedia.cz

Nizozemská královna Beatrix dnes překvapila celý svět, když v na poslední chvíli oznámeném veřejném vystoupení oznámila abdikaci ve prospěch svého syna, prince Willema-Alexandera.

Královna, která brzy oslaví 75. narozeniny, uvedla, že o svém odchodu z veřejné funkce uvažuje už sedm let. Odpovědnost monarchy sice není velká, přesto nyní „přišla chvíle odložit korunu“, vysvětlila. Trůn opustí 30. dubna.

Pravomoci nizozemské hlavy státu jsou převážně symbolické, abdikace Beatrix tedy s nejvyšší pravděpodobnosti neovlivní politický život země. Dobrovolný odchod z trůnu je navíc tradicí nizozemských vládců, abdikovat se rozhodly i matka a babička Beatrix.

Čistě ceremoniální se role hlavy státu stala v září loňského roku. Před posledními parlamentními volbami panovník přišel o právo pověřit po volbách politika, který se pokusí sestavit vládu.

Podle agentury Reuters by za rozhodnutím Beatrix abdikovat právě nyní mohl být její odpor vůči Geertu Wildersovi, euroskeptickému politikovu bojujícímu proti imigrantům. Oblíbená královna se svým názorem netajila a Wildersova strana v posledních volbách propadla. Beatrix byla hlavou státu od roku 1980, kdy korunu převzala po své abdikující matce. Princ Willem-Alexander bude sedmým monarchou z dynastie Orange-Nassau, která Nizozemsku vládne od začátku 19. století.