Norsko zvedlo cla o stovky procent, EU žádá nápravu

Norsko

Norsko Zdroj: profimedia.cz

Mezi Evropskou unií a Norskem hrozí rozsáhlý obchodní spor. Vláda v Oslu totiž oznámila výrazné zvýšení dovozních cel. Rozhořčená reakce Evropské komise na sebe nenechala dlouho čekat.

Norsko chce opatřením podle ministra zemědělství Trygveho Slagsvolda Veduma ochránit místní zemědělce. Země překvapivě zavedla clo 72 procent na dovoz hortensií a až 250 procent na dovoz některých sýrů.

Opatření postihne především dánské, německé a nizozemské výrobce. „Změna celních tarifů je neslučitelná s uzavřenými dohodami,“ reagovala na zavedení cel Evropská komise v dopise norským úřadům, z kterého cituje německý list Handelsblatt.

Jedná již i výbor pro obchod Evropského parlamentu, který si pozval na kobereček norského velvyslance při EU. Oslo musí v každém případě opatření stáhnout,“ prohlásil Daniel Caspary ze stranické frakce německé CDU-CSU v Evropském parlamentu.

Norsko nařčení z protekcionismu odmítá. V případě hortensií se nejedná o politické rozhodnutí, ale o opravu špatné aplikace dohody o clech z roku 2003, tvrdí norský velvyslanec při EU Atle Leikvoll. Jeho země prý Evropské unii činila v oblasti obchodní politiky ústupky, až se dostala do nevýhodného postavení. „Ukazuje se, že EU na naší dohodě vydělává více než Norsko,“ řekl.

Unijní státy do Norska v roce 2010 vyvezly zboží za 42 miliard eur, země se tak stala sedmým největším obchodním partnerem EU. Opačným směrem proudila především energie, celková hodnota dovozu do EU dosáhla 80 miliard eur.

Z napětí mezi Bruselem a Oslem mají strach především norští rybáři. Ti se obávají, že EU by mohla klást překážky dovozu lososů.