Obchodní dohoda s EU naráží v americkém Senátu, poslanci svázali Obamovi ruce

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama prohrál první dějství zápasu o nové obří obchodní dohody se zeměmi na březích Tichého oceánu a s Evropskou unií. Porážku mu přitom uštědřili senátoři za jeho Demokratickou stranu, kteří zablokovali zákon o podpoře obchodu (TPA). Ten by dal Obamovi pravomoc dojednat tichomořskou a transatlantickou dohodu a následně ji nechat schválit Kongresem, aniž by poslanci mohli do znění dohod zasahovat.

Pikantní je, že zákon navrhli a podpořili republikáni, kteří v jiných oblastech prezidentovy záměry vetovali. Republikánští senátoři po hlasování ujistili, že zákon znovu předloží. „Chceme zákon schválit a poslat ho prezidentovi k podpisu. Prezidentově politické prioritě teď stojí v cestě jen demokraté,“ tvrdí Mitch McConnell, vůdce senátní republikánské většiny.

Demokratům, kteří by pro TPA byli ochotni zvednout ruku, vadí, že současně se zákonem o obchodu Kongres nechce schválit další navazující zákony. Jde o předpis, který by USA umožnil potrestat obchodní partnery za manipulace s vlastní měnou. Ve hře je také program pro finanční pomoc lidem, kteří kvůli mezinárodnímu obchodu přijdou o práci. Poslední demokratickou podmínkou je zákon, který upraví podmínky obchodu s Afrikou, například zákaz využívání
dětské práce.

Podle poradců senátních skupin se rýsuje kompromis, kdy zákon postihující měnové manipulace se schválí zvlášť. Jako součást TPA by v podstatě zablokoval transpacifické jednání o obchodu. Je pravděpodobné, že Obama tento zákon nepodepíše, ale demokraté by o něm alespoň mohli hlasovat. Další dvě opatření by se mohly do TPA, jehož návrh má přes 170 stran, nakonec dostat jako přílepky.

Brusel přestává Obamovi věřit
Evropská komise, která od roku 2013 vyjednává s USA o obchodní a investiční dohodě (TTIP), přestává věřit, že se ji povede dotáhnout do konce ještě za vlády prezidenta Baracka Obamy. Pro jednání s Evropou je klíčové paralelní vyjednávání USA o transpacifické dohodě (TPP). „Některé oblasti nechtějí Američané otevřít, dokud je nebudou mít uzavřené v rámci TPP,“ říká jeden z vyjednávačů komise. Průtahy při schvalování zákona o podpoře obchodu v USA zpomalí jednání o TPP a tím i o euroamerické dohodě.