Izolovaná země se otevírá. Saúdská Arábie chce začít vydávat víza pro turisty

Směnárna v Saúdské Arábii

Směnárna v Saúdské Arábii Zdroj: reuters

Saúdská Arábie chystá ve své metropoli velkorysou výstavbu podzemní dráhy a do čtyř let chce mít zároveň nejluxusnější metro na světě.
Saúdská Arábie
Abrádž Kudaj v Mekce
Korunní princ Muhammad bin Salmán
5
Fotogalerie

Saúdská Arábie začne vydávat turistická víza. Oznámil to princ Sultán bin Salmán, který vede komisi pro cestovní ruch a národní dědictví. Království dosud vydávalo povolení ke vstupu jenom poutníkům do Mekky, ale ne turistům.

 Do země se dalo dostat také s pomocí záruky místního příbuzného, firmy nebo jiné uznávané organizace.

Podle úterního prohlášení prince bin Salmána chce Saúdská Arábie podnítit turisty k návštěvám země, která nabízí kromě jiného i archeologická místa spjatá s životem Nabatejců. Lokalita Al-Hidžr je nejzachovalejší památka na tuto předislámskou kulturu po jordánské Petře. Al-Hidžr je na seznamu kulturního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Podle listu Al-Vatan budou víza v první etapě vydávána skupinám návštěvníků, kterým pobyt zajistí cestovní kancelář.

Saúdská Arábie loni přivítala sice 18 milionů návštěvníků, ale většina z nich byli lidé, kteří přijeli buď na velkou pouť do Mekky, nebo na malou pouť umru, kterou muslimové mohou vykonávat kdykoli.

Korunní princ Muhammad bin Salmán vyhlásil program rozsáhlých reforem nazvaný Vize 2030. Jeho hlavním smyslem je vymanit ekonomiku ze závislosti na ropných příjmech. Součástí jsou ale i společenské změny - království například začne vydávat řidičské průkazy ženám, což dosud zakazovalo.

Ženy by měly začít auta řídit v červnu příštího roku. Rijád už také ohlásil velké stavební záměry a jedním z nich je vybudování luxusních lázeňských středisek na padesáti ostrovech v Rudém moři. Mohlo by tím vzniknout až 35 tisíc pracovních míst.