OBSE na Ukrajině narazila na ruské vojáky, Moskva i Kyjev reagují váhavě

Ukrajinský separatista na hlídce

Ukrajinský separatista na hlídce Zdroj: ctk/ap

Monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) údajně při prověrce zbrojních skladů doněckých povstalců narazila na ruské výsadkáře. Oznámil to ukrajinský tisk s odvoláním na pravidelnou zprávu OBSE vydanou v neděli. Moskva oznámila, že informaci prověřuje, Kyjev varoval před unáhlenými závěry. Podle ukrajinské vlády může jít o provokaci ruských tajných služeb.

Podle pozorovatelů OBSE se jeden z členů ozbrojené ochrany zbrojního skladu v doněcké povstalecké zóně představil jako příslušník šestnácté výsadkové brigády z ruského Orenburgu, uvedla agentura Unian. Ve skladu povstalců byly uloženy těžké zbraně, které separatisté v souladu s mírovými dohodami z Minsku odsunuli z frontové linie. Sklady jsou podrobovány pravidelné kontrole OBSE.

Voják ani ostatní strážní, kteří údajně rovněž přišli z Orenburgu, neměli podle OBSE na uniformách žádné známky příslušnosti k jakýmkoli ozbrojeným silám. Podobnou kamuflážní výstroj měli i ruští vojáci, kteří loni na jaře těsně před vyhlášením anexe okupovali ukrajinský Krym.

Pokus o znemožnění pozorovatelů?

Kreml na informaci OBSE reagoval rozpačitě, když ústy mluvčího Dmitrije Peskova oznámil, že zprávu evropských pozorovatelů zkoumá. Peskov nicméně připomněl, že podobné zprávy se objevily už dříve, a to i z oficiálních zdrojů. Nikdy se ale podle jeho slov nepotvrdily. Pro další informace pak mluvčí odkázal novináře na ruské ministerstvo obrany.

Váhavě se ke zprávě OBSE postavil i Kyjev. Podle ukrajinských expertů v ruském Orenburgu žádná šestnáctá výsadková brigáda dislokována není. Ukrajinské ministerstvo informací varovalo, že může jít o informační provokaci ruských tajných služeb, která má zpochybnit důvěryhodnost OBSE a ukrajinských médií.

Ukrajinští experti ale nevylučují, že může jít o šestnáctou samostatnou speciální brigádu ruské vojenské rozvědky GRU. Letos v květnu se v informacích ruských blogerů objevila zpráva, že dva příslušníci právě této brigády při operacích na východě Ukrajiny zahynuli.