Odplata za hackerský útok? Severní Koreu odřízli od internetu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: John Pavelka, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Severní Korea, kterou Washington viní z hackerského útoku na studio Sony Pictures, se zcela ocitla bez připojení k internetu. S odvoláním na experty to napsal deník The New York Times. Není jasné, zda za odříznutím KLDR od světového webu stojí Spojené státy. Prezident Barack Obama nicméně Pchjongjang minulý týden v pátek varoval, že USA na údajné severokorejské kybernetické útoky odpoví.

„Situace je nyní taková, že jsou naprosto offline,“ citovala agentura Bloomberg Douga Madoryho z amerického výzkumného ústavu Dyn Research. „Nevím o tom, že by někdo proti Severní Koreji vedl kybernetický útok, ale tohle pro ně není normální. Obvykle mají připojení stabilní.“

Za výpadkem tak podle všeho není přerušené optické vedení, což by se podle odborníků projevilo náhlou ztrátou konektivity. KLDR se s problémy s připojením potýkala od pátku, značné výkyvy v toku dat pak zaznamenala o víkendu. Mohlo by se proto jednat například o útok DDOS. DDOS, neboli distribuované odmítnutí služby, je metoda, při níž útočníci záplavou požadavků zahltí cílové servery, jež se pak pod náporem zhroutí.

Bílý dům dnes nechtěl komentovat páteční Obamovy hrozby. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová pouze uvedla, že některá americká opatření „budou vidět, jiná zase ne“.

Bez internetu je jen elita

Výpadek internetu v KLDR podle analytiků nebude pro běžné obyvatele země takřka nic znamenat, neboť připojení má jen privilegovaná vrstva. Země má oficiálně pouze 1024 IP adres, zatímco USA jich mají miliardy, poznamenal The New York Times.