Opět v úřadě: Novým uruguayským prezidentem bude socialista Vázquez

Tabaré Vázquez

Tabaré Vázquez Zdroj: radiomacondo.fm

Novým uruguayským prezidentem se stane bývalá hlava státu, socialista Tabaré Vázquez. Podle oficiálních výsledků získal v nedělním hlasování celkem 52,8 procenta hlasů, uvedla agentura Reuters. Jeho soupeř, konzervativní kandidát Luis Lacalle Pou od voličů obdržel jen 40,5 procenta hlasů.

Pou již po oznámení prvních částečných výsledků hlasování přiznal svou porážku. Prohlásil, že již Vázquezovi telefonoval a popřál mu hodně štěstí. Tisíce příznivců nového prezidenta vyšly v neděli večer místního času do ulic metropole Montevidea, aby jeho vítězství oslavily.

Čtyřiasedmdesátiletý Vázquez je uznávaným lékařem, který se specializuje na léčbu rakoviny. „Slibuji, že udělám vše, co je v mých silách, ale nemohu, neměl bych a nechci pracovat sám. Chci počítat se všemi Uruguajci,“ uvedl nový prezident v neděli večer. Vázquez již v zemi vládl v letech 2005 až 2010.

Levicový politik nahradí v prezidentském úřadě svého blízkého spojence Josého Mujiku. Mujica, který během svého pětiletého mandátu legalizoval potraty a marihuanu, se o druhé funkční období v řadě nemohl podle ústavy ucházet. Udržuje si ale velkou popularitu; podle nedávného průzkumu za ním stojí až 60 procent lidí.

Uruguayská ekonomika roste už jedenáct let po sobě, loni to bylo o 4,4 procenta HDP. Míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem šesti procent a zatímco v roce 2006 žila v chudobě více než třetina občanů, nyní je to zhruba 11 procent.